Tri desetljeća

I Hrvati u Mađarskoj imaju svoj tanac

Foto: Anja Džeko
1/7
26.11.2018.
u 22:36

Brojni su naraštaji plesača i svirača kroz protekla tri desetljeća obukla i nastupila u bojama ove skupine

Kada kažete "tanac", onda znate da je riječ o plesu. Svatko ima svoj tanac pa tako i Hrvati u Mađarskoj. Kada su u kasno ljeto 1988. godine József Szávai i Mišo Šarošac odlučili utemeljiti folklorno društvo s nekolicinom plesača, legenda kaže da su to učinili u jednom kafiću i dali mu ime "Tanac". Naime, tako se zove poznati ples bošnjačkih Hrvata iz okolice Pečuha.

Već krajem godine folklornom društvu priključuje se više tada poznati Orkestar Vizin. I tako počinje priča koja traje već 30 godina. Brojni su naraštaji plesača i svirača kroz protekla tri desetljeća obukla i nastupila u bojama ove skupine. Za sve njih zajednički je moto "Jednom Tanac, uvijek Tanac", to ih je naučio Joži. 

"Tanac" su od samih početaka većinom činili članovi iz sela u Baranjskoj županiji u kojima žive šokački i bošnjački Hrvati, te studenti porijeklom podravski i bunjevački Hrvati. Oni su sa sobom donijeli nošnju i znanje hrvatskog jezika, obiteljske priče... "Tanac" uz ples odlikuje i sakupljački rad, izdavaštvo, brojni nosači zvuka i slike, a posljednjih desetak godina i knjigoizdavaštvo. 

KUD "Tanac" zasigurno je jedno od najpoznatijih i najboljih folklornih društava Hrvata u Mađarskoj, što je pokazao i 24. studenog u pečuškom Nacionalnom kazalištu obilježivši tridesetu godišnjicu kontinuiranog rada. Plesači i svirači društva, koje od utemeljenja vodi József Szávai, toga danas imali su dvije predstave kojima su prikazali presjek svoga dosadašnjeg rada. Na pozornici je bilo više od stotinu plesača.

Snažni su bili u sceni otvaranja programa s pjesmom "Lepi Ivo krešu kreše" i podravskim igrama. Pozvali su goste i prijatelje, folklorni ansambl iz Slavonskog Broda, plesače iz Tavankuta, Orkestar Vujičić, Mártu Sebestyén, a svirača je bilo iz svih trideset godina. Plesali su se plesovi podravskih, bunjevačkih, šokačkih i bošnjačkih Hrvata. Plesao je "Tanac" i makedonske igre, gorjanske ljelje, slavonske igre, splitske plesove i splet srpskih plesova pod nazivom "Od Timiša do Mureša – u Bartókovu čast". Plesali su i najmlađi, djeca skupine "Pačići".

Moćan je "Tanac" u kolu jer pokazuje kako kolo može biti usklađeno, kada svatko zna svoje mjesto u njemu i kada su svi koraci ujednačeni

Komentara 1

ST
StephanieBeverly
12:50 29.11.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti==========>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije