Do 20. prosinca 2019.

Hrvatski božićni sajam prvi put u Beču. Otvorenje pokazalo kakav je interes naših ljudi

Foto: Snježana Herek
1/6
03.12.2019.
u 01:52

!Neki od Austrijanaca već su izrazili i interes za veću kupnju naših vina, što je potvrda da su ovakve sajamske manifestacije i dobra prigoda za sklapanje poslovnih kontakata ili jednostavno razmjenu informacija o novim poslovnim mogućnostima u 2020. godini"

„Ovo je prvi put da u Beču imamo Hrvatski božićni sajam. Hvala organizatoru, Udruzi hrvatskih poduzetnika u Austriji na ovoj sjajnoj ideji i realizaciji ovog sajma koju će veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji i ubuduće podržati i možda će već sljedeće godine biti još više štandova. Želim vam mnogo uspjeha!“ rekao je Silvio Kus, opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Beču, koji je u četvrtak predvečer svečano otvorio Hrvatski božićni sajam, na kojem se, nedaleko od diljem svijeta poznatog bečkog Pratera, okupilo mnoštvo bečkih i ostalih Hrvata i njihovih austrijskih prijatelja.

Uime domaćina sve nazočne uvodno je pozdravio predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji (UHPA) Niko Ilić.

„Prvi smo put organizirali ovaj sajam u Beču u želji da ne samo našu hrvatsku kulturu, tradiciju i običaje pokušavamo predstaviti Austrijancima nego da i pokušamo ovdje u austrijskom glavnom gradu predstaviti naše hrvatske poduzetnike i obiteljska gospodarstva i pomoći im da svoje proizvode i usluge plasiraju ovdje u Austriji“, rekao je za Večernji list Ilić. Dodao je kako im je uzor bio fantastični Božićni sajam u Zagrebu koji je već nekoliko godina uzastopno najljepši Adventski sajam cijele Europske unije.
Ilić nije krije ponos i zadovoljstvo što je na otvaranje hrvatskog sajma u Beču došao prilično veliki broj posjetitelja.

„Očito da uživaju u okusima hrvatskih gastrospecijaliteta i vrhunskih vina, a možda i kupe božićne darove za svoje najbliže. Neki od Austrijanaca već su izrazili i interes za veću kupnju naših vina, što je potvrda da su ovakve sajamske manifestacije i dobra prigoda za sklapanje poslovnih kontakata ili jednostavno razmjenu informacija o novim poslovnim mogućnostima u 2020. godini“, zaključio je agilni predsjednik UHPA Niko Ilić, zadovoljan što je ova izuzetno aktivna udruga imala mogućnost organizirati Božićni sajam u svojim prostorijama i izvan njih u dvorištu, gdje su postavljeni privlačni štandovi s hrvatskim proizvodima.

U sklopu otvaranja Sajma, nazočnima je svoje sportske i ostale aktivnosti predstavio i Austrijski rukometni savez, koji je 2020. godine domaćin Europskog rukometnog prvenstva za muške „EHF Euro 2020“, a na kojem će sudjelovati i hrvatska rukometna reprezentacija. 

„Hrvati će također biti naši dragi gosti. Prvo igraju u pretkolu 9., 11. i 13. siječnja u Grazu, a nadamo se da će, s obzirom na snagu i svjetsku reputaciju proći dalje i igrati i u glavnom kolu 16., 18., 20. i 22. siječnja ovdje u Beču“, rekao nam je mag. Christoph Joklik MBA, napomenuvši kako im je izuzetno važno privući na sportske tribine i bečke Hrvate, ali i sve one koji će doći iz Hrvatske navijati za svoje rukometne ljubimce.

Potpredsjednik za financije Austrijskog rukometnog saveza Helmut Schebeczek nam je rekao kako se, naravno, nadaju dolasku Hrvata u Beč.

„Hrvatski su rukometaši u svjetskom vrhu, a mi, Austrijanci, tu negdje u prvih deset“, dodao je, napomenuvši kako se vesele biti dobar domaćin ovog velikog europskog sportskog natjecanja.

Potvrda da misle ozbiljno jest i dvojezični propagandni materijal na hrvatskom i njemačkom jeziku koji su predstavnici Austrijskog rukometnog saveza podijelili posjetiteljima sajma.

Na sajmu je bio i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović koji je za Večernji list rekao: „Ovo je sjajna prilika za naša hrvatska poljoprivredna gazdinstva, ali i sve ostale poduzetnike da Austrijancima predstavimo naše visokokvalitetne eko i ostale proizvode, proizvedene po najvišim standardima, a za koje sam siguran da će oduševiti Austrijance. Zato hvala Niki Iliću i njegovoj udruzi da su pokrenuli ovaj Sajam i pozvali nas na njega“.

Hrvatski božićni sajam otvoren je do 20. prosinca, i to svaki tjedan od četvrtka do nedjelje, od 16 do 21 sat na adresi Ausstellungsstrasse 27/1 1020 Wien. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije