Sve je spremno

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata ove godine posvećen Slavoniji, koju su, usput, svi drugi zaboravili

Petar Tyran
Hrvatski centar u Beču
16.01.2019.
u 09:23

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održava se neprekidno od 1948. godine i najveća je kulturna manifestacija ove hrvatske narodne manjine koja je na prostor današnje Austrije došla prije pet stoljeća

"Sve je spremno za naš 72. hrvatski bal na kojem ćemo u subotu u Beču ugostiti naše drage Slavonce", rekao je Petar Tyran, glavni koordinator Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata, koji će se pod naslovom "Hrvati meet Schönbrunn" i podnaslovom "Multietnička Slavonija u gostima višejezičnom Beču" održati u subotu 19. siječnja 2019. u prestižnom bečkom hotelu Park Schönbrunn.

U Beču će se, uz domaćine, okupiti i naši ljudi iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Italije, kao i njihovi brojni prijatelji iz Austrije i inozemstva.

"Poseban gost ovogodišnjeg bala je mnogojezična i multikulturalna hrvatska regija Slavonija u kojoj žive mnogobrojne narodne manjine", istaknuo je Tyran, dodavši kako je u skladu s gostima osmišljen i posebni svečani program. 

Bal će prigodnim spletom narodnih pjesama i plesova otvoriti poznati Folklorni ansambl HKUD Osijek 1862. U glazbenom dijelu programa nastupit će poznati Paxi iz Gradišća koji slave 40. obljetnicu svog postojanja, brojni glazbeno-tamburaški sastavi iz Austrije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Italije, među njima i rock-sastav Turbokrowodn.

Goste će uvodno, na prigodnom prijamu uoči početka bala glazbeno pozdraviti sastav Poljanci iz sjevernogradišćanskog Vulkaprodrštofa, kao i FA Šokadija Beč.

Na glavnoj pozornici goste će zabavljati glazbom za ples "Zagreb Swing Orchestre" i poznati tamburaški sastav iz Slavonije Berde band.

"Očekujemo oko 1300 gostiju, a njih će na četiri pozornice zabavljati 12 glazbenih sastava. Uz navedene, nastupit će i sastavi What`sUpCi, Dubrovački kavaljeri iz Beča, Čunovski bećari, Kroatarantata iz Molise te DJ-i Scooby Duo", napomenuo je Tyran. Istaknuo je kako je u povodu ovogodišnjeg bala, u suradnji s tvrtkom Borovo iz Vukovara, kreirano posebno izdanje Custom made Startasic, s balskim logom, poznate tenisice Startas, koje se mogu kupiti i naručiti u Hrvatskom centru u Beču i na balu.

Posebno bijelo balsko vino ovoga puta dolazi iz vinarije Norberta Waltera, vinara i političkog djelatnika iz bečkoga Strebersdorfa.

"Želja nam je povezati kulturu, politiku, diplomaciju i gospodarstvo kako bi se istaknuo važan doprinos hrvatske zajednice u Beču i na drugim autohtonim područjima", poručio je koordinator Tyran, otkrivši kako su na bal pozvani i neki od austrijskih i hrvatskih ministara te drugi visoki gradski i pokrajinski dužnosnici iz Beča, Zagreba, Gradišća, Slavonije...

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održava se neprekidno od 1948. godine i najveća je kulturna manifestacija ove hrvatske narodne manjine koja je na prostor današnje Austrije došla prije pet stoljeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije