Zajednica stvara predstavu

Hrvatska tamburica u čikaškoj operi

Čikaška opera
Foto: Todd Rosenberg
1/5
01.10.2016.
u 13:24

Iako je predstava bila na engleskom jeziku, hrvatske riječi često su izgovarane kako bi dočarale domaći duh

U trećem po veličini gradu Sjedinjenih Američkih Država u proteklu subotu prvi put je organiziran projekt "Voices of Chicago".

Riječ je o mjuzikl izvedbi glazbenih djela nastalih u skupinama manjih zajednica.

Harris kazalištem tako su odzvanjali zvuci hrvatske tamburice, a zahvaljujući Kirin-Gornick sastavu, jednom od tri pobjednika natjecanja, publika je bila oduševljena događajem.

Rođaci Joe i Steve Kirin te braća Joe i Nick Gornick u proteklih nekoliko mjeseci su sa suradnicima iz čikaške opere vrijedno pripremali svoj nastup.

Među 1300 posjetitelja različitih nacionalnosti publici je na poseban način predstavljena hrvatska tradicija, a mnogi doseljenici prepoznali su se u našoj priči, iako korijene vuku iz nekih drugih zemalja.

"Stvaranje ovog jedinstvenog djela doista je bilo zanimljivo iskustvo", rekao je Joe Kirin. 

Rachel Claff je poslušala iseljeničke priče svih devetero sudionika i od njih napravila libreto za mjuzikl. 

"Najzanimljiviji trenutak dogodio se kad smo tijekom samog pripovijedanja uzeli instrumente u ruke i improvizirali, odnosno stvarali glazbu uz tek izgovorene riječi", otkrio je naš sugovornik.

Tako su nastale jedinstvene melodije, prožete nekim od tradicionalnih pučkih pjesama. 

Iako je predstava bila na engleskom jeziku, hrvatske riječi često su izgovarane kako bi dočarale domaći duh. 

"Nit vodilja pri stvaranju bila je prenijeti tri bitne stvari iz života hrvatskih iseljenika. To su tradicija, zajedništvo i povezanost. Iskustvo u Sjedinjenim Američkim Državama naučilo ih je velikoj otvorenosti u usporedbi s drugim etničkim skupinama", dodao je Kirin.

Prema riječima jednog gledatelja, predstava je bacila "dobro svjetlo" na ljude iz naših krajeva, neopterećene povijesnim i političkim bremenom svojih odnosa. 

Za sve one koji su propustili ovaj mjuzikl, ostaje nada da će uglazbljena priča o hrvatskim iseljenicima doživjeti još nekoliko izvedbi.

Kirin-Gornick sastav djeluje tek sedam godina, no svi njegovi članovi su od najranije mladosti povezani sa zvucima tamburice, iako su druga ili treća generacija Hrvata rođena izvan domovine. 

Kao pojačanje pridružili su im se: Leah Lenardić, Julie Hughes, Aleksandar Simić, Nikola Krčadinac i George Ivancevich, dok su iz redova čikaške opere suradnici bili: Mike Przygoda (skladatelj i aranžer), Jess Buell (redatelj), Sophie Wingland (organizatorica) te Rachel Claff (tekstopisac).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije