Valovi

Hrvatska klapa iz Buenos Airesa ima samo jednu božićnu želju

Foto: Stella Hubmayer
1/4
25.12.2018.
u 10:09

Danas Valovi imaju repertoar koji uključuje djela međunarodne pjesmarice pjevanja na hrvatskom, engleskom i španjolskom, u svom posebnom stilu, koji je već dio povijesti hrvatske zajednice u Argentini

Početak ženske klape Valovi seže u daleku 2002. godinu otkako neprestano djeluje kao vokalna skupina. Valovi su od svog osnutka usmjereni ka očuvanju folklorne baštine. Postavili su se kao pioniri dijaspore Južne Amerike i jedina su ženska klapa u Argentini. 

Dosad su snimili dva CD-a, prvi u svojoj desetoj jubilarnoj godini koncertom "Valovi uživo" 2011. godine i drugi "Dobre djevojke" objavljen 2015. godine, u cijelosti snimljen studijski.

Članice su žene. Njih osam potječe iz drugog naraštaja Hrvata, dok je jedna članica Argentinka koja se pridružila klapi zbog ljubavi prema pjevanju. Sve imaju vokalnu stručnost i od mladih dana pjevaju u raznim pjevačkim skupinama te neprekidno sudjeluju u zajednici Hrvata.

Prvi Sopran: Cecilia Fernández Šarić, drugi Sopran: Ana Premužić, Inés Cano, Daria Trošelj i Karina Jerković, alt: Jelena Nadinić i Ivana Šimunić, bas: Silvia Detelić i Stella Hubmayer. Tijekom svoje karijere voditelji klape bili su: Ivo Puches, Leticia De Luca, Gabriel Apromiano, Javier Zentner (od 2002. do 2005. i od 2010. do 2017.), koji je obradio brojne glazbene aranžmane za Valove uz sudjelovanje 2016. s Joškom Ćaletom i 2017. s Ninom Kordićem. Od 2018. godine voditeljica je Isabella Ramos Mejía.

Danas Valovi imaju repertoar koji uključuje djela međunarodne pjesmarice pjevanja na hrvatskom, engleskom i španjolskom, u svom posebnom stilu, koji je već dio povijesti hrvatske zajednice u Argentini.

Klapa je nastupila u brojnim kazalištima u Buenos Airesu i drugim okolnim gradovima. Nekoliko puta je sudjelovala na festivalu "Buenos Aires slavi Hrvatsku". U studenom 2017. organiziraju, s Klapom BA, "Prvi susret klapa u Argentini" koji je održan u Buenos Airesu i drugim gradovima u Argentini. Događaju su se odazvale i klape Dišpet iz Zagreba, Vinčace iz Novog Vinodolskog i Croatia iz Münchena.

Valovi su u ožujku 2018. u Buenos Airesu, odlukom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, dobili Povelju Republike Hrvatske, a njezine pjevačice imaju veliku želju koju su stavile pod bor: "Samo da jedan dan možemo zapjevati u svojoj voljenoj Hrvatskoj".

Komentara 1

RE
RebeccaGeorge
11:07 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to..........>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije