Tradicija od 1975.

Hrvatska katolička misija Moers na hodočašću u Banneuxu

Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu
1/5
19.09.2018.
u 09:41

U Banneuxu su Hrvati sagradili i Hrvatsku kapelicu Kraljici Hrvata. Marija se ukazala 1933. godine u malom belgijskom selu Banneux koje je tada imalo oko 300 stanovnika

Hrvatska katolička misija Moers hodočastila je 15. rujna 2018. u marijansko svetište Majci, Djevici siromaha u Banneux.

Na samom početku programa organizator fra Pavo Filipović pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što se svake godine vjernici Hrvati iz Belgije, Nizozemske, Luksemburga i Njemačke okupljaju u ovom svetištu. 

Meditativno-molitveni program započeo je u 10.30 sati, a predvodio ga je župnik fra Josip Filipović uz animaciju i pjevanje zbora mladih koji vodi pastoralni suradnik Darko Lovrinović. 

Nakon meditativno-molitvenog programa započelo je sveto misno slavlje koje je predvodio fra Filip Karađa, župnik župe sv. Ivana Krstitelja iz Podmilačja. U koncelebraciji je bilo još desetak svećenika koji su prethodno pomogli ispovijedati hodočasnike. 

Po završetku svetog misnog slavlja uslijedio je blagoslov bolesnika i nabožnih predmeta te je druženje nastavljeno uz zajednički objed pod šatorom ispred svetišta. Nakon ručka započeo je križni put od hrvatske kapele "Regina Croatorum" koji su predvodili svećenici sa sjeverozapada Njemačke. 

Tradicija hrvatskog hodočašća u Banneux traje još od 1975. godine kada je p. Drago Rogina preuzeo Hrvatsku katoličku misiju u Liegeu, a od 2009. Djevici siromaha Hrvati hodočaste treće subote u rujnu i ondje ih se okupi oko tisuću. 

U Banneuxu su Hrvati sagradili i Hrvatsku kapelicu Kraljici Hrvata. Marija se ukazala 1933. godine u malom belgijskom selu Banneux koje je tada imalo oko 300 stanovnika. Prvi put se 15. siječnja ukazala maloj Marietti Beco, potom joj se kao Djevica siromašnih ukazala još sedam puta. Molite puno – bila je posljednja Marijina preporuka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije