Pittsburgh

Hrvatska bratska zajednica proslavila 125. rođendan

Foto: predsjednica.hr
1/5
23.09.2019.
u 11:47

Predsjednica je poručila kako Hrvatska nikada ne smije zaboraviti koliko su hrvatski iseljenici pomogli svojoj državi tijekom Domovinskog rata

U prigodi obilježavanja 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je svetoj misi u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu te se susrela s hrvatskim iseljenicima kojima je poručila kako je Hrvatska bratska zajednica svojom organizacijom, trajanjem, zajedništvom i solidarnošću postala simbol hrvatskog iseljeništva na američkom kontinentu, ali i šire, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

"Priča o stvaranju ove zajednice priča je o hrvatskom iseljeništvu kroz povijest", rekla je predsjednica, istaknuvši kako je za naraštaje naših iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala.

Navela je da kao hrvatska predsjednica posebnu pozornost posvećuje hrvatskim iseljenicima te je istaknula osobno iskustvo diplomata i ministrice vanjskih poslova, a posebno svoj rad u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, gdje je stekla iskustvo života u novoj sredini, pri čemu je upoznala naše iseljenike.

"Tijekom svog mandata posjetila sam više puta Hrvate u Americi i Kanadi, u Australiji, i Južnoj Americi kao prva hrvatska predsjednica nakon posjeta dr. Franje Tuđmana tim udaljenim hrvatskim zajednicama", naglasila je Grabar-Kitarović, poručivši kako to smatra iznimno važnim jer Hrvatska nikada ne smije zaboraviti koliko su hrvatski iseljenici pomogli svojoj državi tijekom Domovinskog rata te im je zahvalila na materijalnoj i moralnoj podršci, na pojedinačnim i organiziranim angažmanima kojima su dali svoj doprinos u izgradnji Hrvatske.

"Danas je naša dužnost i odgovornost poticati jačanje nacionalnog zajedništva, ojačati pretpostavke za afirmaciju i promicanje naše kulture, identiteta i hrvatskog imena. Za postizanje tih ciljeva trajno nam je potrebno nacionalno zajedništvo i istinsko domoljublje", priznala je predsjednica Grabar-Kitarović. "Zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u samom je temelju politike predsjednika Tuđmana, odnosno projektu i procesu stvaranja moderne hrvatske države kojom se ponosimo", dodala je.

Zahvalivši naraštajima Hrvata koji su svojim radom u Hrvatskoj bratskoj zajednici osnažili viziju njezinih osnivača o potrebi zajedništva i solidarnosti, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala im je 125 godina rada uz čvrsto uvjerenje kako će u budućnosti i dalje biti čuvari hrvatskog identiteta i bratskog zajedništva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije