Hamilton

Hrvati u Kanadi oduševljeni predsjednicom: Ovo je neopisivo, ne mogu to objasniti

predsjednica.hr
17.05.2019.
u 08:35

Nakon govora kanadskog premijera koji je pohvalio vrijedne Hrvate u Kanadi, predsjednica je svojoj dijaspori uručila Povelje Republike Hrvatske za sve napore u očuvanju hrvatske zajednice

Višednevni službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi na najvišoj razini nastavljen je druženjima u utorak s članovima hrvatske zajednice u južnom Ontariju. 

Hrvatsku predsjednicu ugostio je član kanadskog parlamenta Bob Bratina koji je bio gradonačelnik Hamiltona. On pripada trećem naraštaju Hrvata u Kanadi i zastupnik je za područje Stoney Creeka u kojem već gotovo jedno stoljeće živi značajan broj naših doseljenika. 

"Moj otac bio bi vrlo ponosan što smo upravo mi, hamiltonski Hrvati, ugostili prvi predsjednički susret Republike Hrvatske s kanadskim premijerom nakon što je Lijepa Naša postala neovisna", rekao je Bratina.

Suorganizator druženja bio je Hrvatski narodni dom – organizacija koja od 1928. godine čuva i promiče naš identitet, kulturu i jezik u Hamiltonu. Ovaj grad, uz Toronto i Mississaugu, ima najveću hrvatsku zajednicu u Kanadi. Uz mnoge organizacije i folklorna društva, ovdje djeluje nogometni klub Hamilton Croatia koji je ugostio predsjednicu u novom višenamjenskom objektu gdje se okupljaju naši ljudi.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan domovine, navodeći doprinose naših iseljenika toj zemlji u prošlosti, pa sve do trenutačno aktivnih znanstvenika, poslovnih ljudi i mnogih brojnih istaknutih Hrvata. 

Nakon govora kanadskog premijera koji je pohvalio vrijedne Hrvate u Kanadi, predsjednica je svojoj dijaspori uručila Povelje Republike Hrvatske za sve napore u očuvanju hrvatske zajednice. Dobitnici Povelja su: Hrvatske katoličke župe (11), Hrvatski nogometni savez Kanade i Sjeverne Amerike, radio emisija Zvuci Hrvatske i njihov dugogodišnji voditelj John Lončarić te Hrvatski narodni dom iz Hamiltona.

"Vrlo sam ponosan da je Hrvatski narodni dom dobio ovo priznanje od uvažene predsjednice", napomenuo je Ivan Lukšić, predsjednik ove organizacije, dodavši: "Ne događa se svaki dan da grad Hamilton ugosti vođe dviju država. Zadovoljan sam jer je sve proteklo u savršenom redu, i to posebno zahvaljujući brojnim dobrovoljcima koji su u vrlo kratkom roku uspjeli organizirati okupljanje za više od 800 prisutnih".

Uz jako osiguranje s kanadske strane, park nogometnog kluba Hamilton Croatia bio je ispunjen mnogobrojnim automobilima. Organiziran je prijevoz autobusima od parkirališta kako bi se smanjile gužve. Svi posjetitelji morali su proći posebnu provjeru nakon što su im bile uručene pozivnice za ovaj posebni događaj. 

Ante Milardović, profesor folklora iz Kitchenera i vođa grupa Volta, bio je osobito emotivan. 

"Znate onu Ivčićevu pjesmu: 'Tuđi čovik nikad neće znati što to veže dalmatinske ljude'? To se može prenijeti na nas Hrvate u Kanadi na današnji dan kada smo puni ponosa, jer ovo je kruna svih naših napora uloženih u posljednjih 40 godina aktivnog lobiranja i političkih borbi za priznanje neovisne Hrvatske. Sve demonstracije, sva pisma napisana kanadskim predstavnicima u parlamentu, svaki sportski događaj na kojem su se vijorile hrvatske zastave, sve mi to sad prolazi kroz glavu. Sve radosti i suze radosnice, svaka naša mala pobjeda vrijedila je jer smo, eto, doživjeli da hrvatska predsjednica prvi put bude dočekana s najvišim počastima od kanadskog premijera. Za mene, kao i za svakog Hrvata u ovoj dvorani, ovo je neopisivo,
ne mogu to objasniti", zaključio je Ante Milardović.
 

Komentara 2

SZ
slaven.zadravec
10:09 17.05.2019.

Odrasli u okviru sjevernoameričke kulture, razmišljaju i sanjaju na engleskom - dakle, po čemu su to hrvati?

Avatar Observer
Observer
01:18 18.05.2019.

Pravi Hrvati Hamiltona i okolice, koji su dali ogroman doprinos i pomoc Hrvatskoj u najtezim danima velikosrpske agresije nisu bili pozvani i bio im je zabranjen pristup u dvoranu. Inace, zastupnik u kanadskom parlamentu Bob Bratina koji se inace (kad nije okruzen Hrvatima) voli predstavljati kao Baklanac zbog majke Srpkinje i oca Hrvata iz Kamanja ,u blizini Ozlja kao i kanadski premjer Trudeau iskoristili su ovaj skup za svoju predizbornu promidzbu uoci nadolazecih jesenskih parlamentarnih izbora. Predsjednicu i njezine govorancije bespotrebno je komentirati ,jer lijepe rijeci ne znace nista a cinjenica je da da sve dosadasnje vladajuce strukture u Hrvatskoj ne rade nista da se omoguci povratak Hrvata iz dijaspore, stovise mladi Hrvati i dalje odlaze iz Hrvatske . Bila je to predstava koja ce brzo otici u zaborav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije