Vukovar

Hrvati u Argentini: Nema oprosta, nema zaborava

Nema oprosta, nema zaborava
Foto: Mirko Hasenay
1/2
24.11.2016.
u 09:04

"Mržnja i luđački zločin pokušali su uništiti taj plemeniti grad, kao poruku i primjer onoga što će se pokušati učiniti s čitavim hrvatskim narodom"

Međudruštveni odbor hrvatskih udruga i ustanova u Argentini obilježio je 25 godina od pada Vukovara.

Hrvatski iseljenici okupljeni nakon nedjeljnog misnog slavlja u Hrvatskom vjerskom središtu, svetom Nikoli Taveliću u Buenos Airesu, držali su transparente na kojima piše: "Vukovar, nema oprosta, nema zaborava".

"Podijelili smo nekoliko stotina letaka na španjolskom jeziku kako bismo podsjetili Argentince na ovaj tragični događaj iz bliže hrvatske povijesti", rekao je Mirko Hasenay ispred Međudruštvenog odbora.

Foto: Mirko Hasenay

U nastavku donosimo prijevod letka...

"25. GODIŠNJICA PADA VUKOVARA

Herojski grad Vukovar simbol je otpora srpskoj agresiji kao i žrtvi danoj u borbi za oslobođenje i nezavisnost.

Riječ je o gradu koji je puna tri mjeseca odolijevao opsadi, da bi konačno, unatoč neviđenoj obrani svojih građana, liječnika u bolnici ili radijskih novinara, bio osvojen 18. studenog 1991.

Mržnja i luđački zločin pokušali su uništiti taj plemeniti grad, kao poruku i primjer onoga što će se pokušati učiniti s čitavim hrvatskim narodom.

No u tome nisu uspjeli, iako Vukovar danas ima manje stanovnika nego što je prije rata imao zaposlenih građana. Danas taj grad ponosno stoji i, prigodom ove bolne 25. godišnjice, ima veći broj hodočasnika nego ikad prije.

Unatoč svemu, postignuto je oslobođenje i neovisnost, no da bi se to osiguralo, potrebno je svijet upoznati s istinom o onome što se dogodilo u Vukovaru. Ne samo svijet nego i buduće generacije, ne dopuštajući da umjesto sjećanja na bolno iskustvo dođe do zaborava.

Zbog toga mi, Hrvati u Argentini, kao i naši ljudi diljem svijeta, odajemo počast ondašnjim građanima Vukovara, a dajemo potporu današnjim vukovarskim stanovnicima.

Ne zaboravimo Vukovar!"

Komentara 2

GE
gerakosna
19:58 24.11.2016.

Pravo kršćanski nema šta...sve neka gerijatrija na slici..."nema oprosta nema zaborava" zvuči kao parola za doživotnu mržnju i netrpeljivost. S takvim stavom teže ćemo u bolju budućnost. Zar nebi trebalo biti oprostiti da, zaboraviti ne....mislim jer smo kršćani il ne?

AA
aabbcc
23:10 26.11.2016.

Ako su to ovi na slici i tamo ce brzo nestati Hrvata, malo se salim ali po pravilu mladi ne ucestvuju u cirkusu dijaspore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije