Susret za pamćenje

Hrvati iz Južne Amerike: Krv nije voda

Susret u Južnoj Americi
Foto: MVC
1/13
09.10.2016.
u 13:45

Nastup u kazalištu završio je zajedničkom pjesmom "Kome bi šumilo more moje sinje". Osjećaj prijateljstva i zadovoljstva proširio se cijelom dvoranom

Protekli vikend u Buenos Airesu je održan četvrti Susret hrvatskog folklora Južne Amerike. 

Stotinjak naših ljudi koji žive u Argentini, Čileu i Urugvaju okupilo se u Hrvatskom domu kako bi predstavili tradiciju i običaje iz domovine.

Podsjetimo, sudionici su se upoznali na prvom skupu 2011. u Santiagu. Dvije godine poslije u istom gradu održan je drugi susret, a treće hrvatsko okupljanje bilo je rezervirano za Montevideo 2015.

Mauricio Tagle, predsjednik Hrvatskog društva "Domovina" iz Čilea kaže kako je ova ideja nastala u opuštenom razgovoru nakon ručka. 

"Vođeni hrvatskim osjećajima i velikom ljubavlju prema običajima, pjesmama i plesovima, zašto ne bismo pozvali sve naše prijatelje iz Argentine i Urugvaja kako bi zajedno napravili veliki spektakl?", pitao se tad naš sugovornik.

Natasha Duić, voditeljica Folklorne skupine "Proljeće" koja djeluje u sklopu Društva hrvatskih srednjoškolaca i sveučilištaraca iz Buenos Airesa, glavna je organizatorica ovog događaja. 

Duić se od malih nogu bavi folklorom i kako sama tvrdi, čast joj je prenositi hrvatsku tradiciju budućim generacijama. 

Najvažniji trenutak susreta bio je zajednički nastup svih sudionika u Del Globo kazalištu, pred 500 gledatelja.

Proljeće je izvelo pjesme i plesove Međimurja, Baranje i Dubrovnika. 

Novoosnovani Tamburaški sastav hrvatske mladeži iz Buenos Airesa, pod vodstvom Marcosa Gadže, predstavio se popularnim i tradicionalnim skladbama.

Čileanski sudionici izveli su zagorske i vojvođanske koreografije. Njihovu folklornu skupinu vodi Tatiana Arzić koja se tim poslom bavi preko 40 godina, a direktor orkestra je Žarko Marinkovich, profesionalni glazbenik.

Gosti iz Urugvaja odsvirali su "Mi Buenos Aires querido". Tamburaški orkestar Hrvatskog doma iz Montevidea vodi Eduardo Antonich, počasni konzul Republike Hrvatske u Urugvaju. Njihovi članovi su potomci od druge pa sve do pete generacije iseljenika. 

Muška Klapa BA i ženska vokalna skupina Valovi iz Buenos Airesa rado su se odazvali nastupu. 

"Jako smo dirnute. Ovi mladi su naša djeca i nećaci. Srce nam je radosno kad ih gledamo na pozornici. Kao bivše članice društva ponosne smo što sve ovo neće umrijeti. Krv nije voda", rekla je Cecilia Fernandez Šarić iz Valova.

Nastup u kazalištu završio je zajedničkom pjesmom "Kome bi šumilo more moje sinje". Osjećaj prijateljstva i zadovoljstva proširio se cijelom dvoranom.

Slavlje je nastavljeno u Hrvatskom domu gdje se sviralo, pjevalo i plesalo istim žarom kao i na pozornici. 

Već se prave planovi za sljedeći susret, a iseljenici iz Čilea najavljuju da će 2017. pozvati Hrvate Perua, Paragvaja i Brazila. 

U nedjelju su sve skupine prisustvovale misi na hrvatskom jeziku koju je predvodio fra Josip Peranić, duhovni ravnatelj za hrvatsku zajednicu u Argentini. Nekima je to bilo prvo takvo misno slavlje pa nisu mogli skriti suze radosnice.

Susret se održao pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika te Međunarodnog odbora hrvatskih društava i ustanova u Argentini. 

Skupu su prisustvovali: hrvatski veleposlanik u Argentini Željko Belaj, veleposlanica Hrvatske u Čileu Nives Malenica, počasni konzul Hrvatske u Boliviji Robert Jakubek te brojni drugi uzvanici.

Komentara 2

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:29 09.10.2016.

Preljepo..

ST
Starotopoljanin
22:43 09.10.2016.

Dragi moji hrvati iz iseljenistva,dodite u hrvatsku pa pokazite ovim nasima hrvatima u hrvatskoj sto zive,kako se voli svoja domovina.nas ovdje dijele navase inase,sramota,ali jedan takav glavni provokator je otisao u zaborav,a tojemilanovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije