Bundeswehr

Hrvati bi uskoro mogli u njemačku vojsku

GettyImages
27.12.2018.
u 22:52

U Njemačkoj, stoji dalje u tekstu, prema procjenama živi oko 530 tisuća građana iz članica Europske unije starih između 18 i 30 godina za kojima bi Bundeswehr mogao posegnuti u potrazi za ljudskim resursima

Manjak radne snage u Njemačkoj očito pogađa i vojsku. Bundeswehr tako, prema medijskim izvještajima, ispituje mogućnost regrutiranja stručnog kadra s posebnim kvalifikacijama iz članica EU-a, piše Deutsche Welle. To je "opcija" koja se razmatra, citira se u njemačkim medijima glavnog inspektora Bundeswehra Eberharda Zorna. 

"Mi ovdje govorimo o kadrovima kao što su liječnici i IT-stručnjaci", pojasnio je najviši dužnosnik njemačke vojske. 

"U vremenima nestašice stručne radne snage i Bundeswehr mora gledati u svim pravcima i tražiti kvalificirani podmladak, rekao je Zorn za medijsku grupu Funke.

Njezini mediji prenose kako je njemačka vlada već o ovoj mogućnosti razgovarala sa svojim partnerima u Europskoj uniji. Većina država, međutim, kako se navodi, nije bila oduševljena ovom idejom, pogotovo ne istočnoeuropske države. Bugarska je zabrinuta da bi to za nju moglo značiti gubitak kvalificiranoga kadra. U Njemačkoj, stoji dalje u tekstu, prema procjenama živi oko 530 tisuća građana iz članica Europske unije starih između 18 i 30 godina za kojima bi Bundeswehr mogao posegnuti u potrazi za ljudskim resursima.

U Bundeswehru i sada puno vojnika s migracijskom pozadinom

Njemački povjerenik za obranu Hans-Peter Bartels (SPD) je u razgovoru za medijsku grupu Funke (grupa koja većinski posjeduje više od deset dnevnih novina među kojima Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost...) rekao kako bi regrutiranje stranaca iz Europske unije bilo "na neki način normalno". U Bundeswehru je, dodao je, već sada "puno vojnika s migracijskom pozadinom ili dvojnim državljanstvom". Priznao je, međutim, da bi bilo iluzorno vjerovati kako bi građani drugih zemalja Europske unije mogli riješiti sve kadrovske probleme njemačke vojske.

No i bez podmlatka iz drugih članica EU-a u posljednje vrijeme ponovno raste broj vojnika Bundeswehra. 

"Ove godine ćemo doći do broja od 182 tisuće vojnikinja i vojnika što je 2500 vojnika s ugovorom na određeno vrijeme i profesionalnih vojnika više nego prije godinu dana i 6500 više nego kad ih je bilo najmanje 2016.", rekla je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) za Rheinische Post. A udio od 12 posto žena je, konstatirala je, veći nego ikada do sada.

Koliko bi Bundeswehr još trebao rasti ovisi o "sigurnosnoj situaciji i zadaćama koje iz nje proizlaze za Bundeswehr", najavila je njemačka ministrica obrane ukazujući da srednjoročno planiranje ljudskih resursa predviđa da do 2025. njemačka vojska ima 203 tisuće pripadnika među kojima i brojne nove kadrove poput stručnjaka za obranu od cyber-napada.

Komentara 3

ST
steve
09:26 28.12.2018.

Samo poslati tamo jugoslavene i antifasiste koji ne vole hrvatsku. Dosta su nasi rodoljubi ginuli za druge i uvijek bili prevareni. Sada neka se tamo prijave i oni koji sebe nazivju " MI"

RE
RebeccaGeorge
11:06 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to..........>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije