Koncert zbora Pax et bonum

Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. svečano proslavilo utemeljenje

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
09.10.2018.
u 09:03

U svome obraćanju skupu državni tajnik Milas rekao je kako je prekrasno čuti da hrvatske pjesme tako lijepo i punog srca pjevaju solisti i zbor u kojemu je više od stotinu pjevača, ali i cijela dvorana, što najbolje pokazuje snažnu povezanost Hrvata koji žive u Gradišću s Hrvatskom

U subotu je u Željeznom održan koncert zbora Pax et bonum na kojem je svečano obilježeno utemeljenje Gradišćanskog društva Hrvat S.A.M.

Zbor ima oko 150 članova gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Mađarske i Slovačke, a iz njega je ove godine "izrasla" i udruga čiji su članovi također Hrvati iz sve tri spomenute države. Nakon četiri godišnja koncerta u Filežu, ovaj peti i iznimno uspješan događaj pod ravnanjem maestra Ive Šeparovića održan je u poznatoj Haydnovoj dvorani u dvorcu Esterházy u Željeznom, gdje se okupio veliki broj gradišćanskih Hrvata, njihovih gostiju i visokih uzvanika.

Prisutni su bili biskupi iz svih biskupija u kojima žive gradišćanski Hrvati, biskup hvarski mons. dr. sc. Petar Palić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i brojni svećenici, kao i važni predstavnici društveno-političkog života iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske. Prisutna je bila i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Austriji dr. sc. Vesna Cvetković, a među visokim gostima iz "stare domovine" bili su državni tajnik Zvonko Milas, ministrica kulture i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Olivera Majić, a domaćin događanja i spiritus movens cijelog projekta bio je biskup željezanski mons. dr. sc. Egidije Živković.

U svome obraćanju skupu državni tajnik Milas rekao je kako je prekrasno čuti da hrvatske pjesme tako lijepo i punog srca pjevaju solisti i zbor u kojemu je više od stotinu pjevača, ali i cijela dvorana, što najbolje pokazuje snažnu povezanost Hrvata koji žive u Gradišću s Hrvatskom. Istaknuo je kako je vrlo korisna postojeća suradnja brojnih hrvatskih udruga, društava, općina, župa i škola iz Austrije, Mađarske i Slovačke te kako smatra da će današnje osnivanje udruge Hrvat S.A.M. dodatno poboljšati međusobnu komunikaciju.

U nedjelju je hrvatsko izaslanstvo prisustvovalo hodočašću ili, kako gradišćanski Hrvati kažu, shodišću u Željezno na Brig. Ovo hodočašće jedno je od tri godišnja hodočašća gradišćanskih Hrvata i održava se već više od 120 godina svake prve nedjelje u listopadu tijekom spomena Blažene Divice Marije od svetih očenašev. Sv. Misu predvodio je mons. dr. sc. Egidije Živković uz koncelebriranje brojnih svećenika te glazbenu pratnju Štikapronskih tamburaša i Franjevačkog zbora iz Sarajeva.

Istog dana u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra u Gradišću državni tajnik Milas i ministrica Obuljen Koržinek održali su sastanak s članovima Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnicima hrvatske nacionalne manjine iz Republike Austrije, gospođom Gabrijelom Novak-Karall i dr. Stankom Horvathom. Tom prigodom dr. Horvath, predsjednik HKD-a, visokim je gostima darovao primjerak knjige Povijest gradišćanskih Hrvata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije