Gizdav sam da sam Hrvat

Obilježen Državni dan Hrvata u Mađarskoj

Gizdav sam da sam Hrvat
Foto: Branka Pavić Blažetin
1/7
23.11.2017.
u 10:11

Izložbu "Vridnosti – gradišćanski Hrvati u Mađarskoj", koju su osmislili Timea i Šandor Horvat, prigodnim riječima otvorio je Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika

Državni dan Hrvata, u organizaciji Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj, obilježava se od 2000. Ove godine održan je 18. studenoga u Jursko-mošonjsko-šopronskoj županiji u Starom Gradu. 

Nakon svete mise u mjesnoj crkvi Blažene Djevice Marije i sv. Gotharda, koju je služio zbor svećenika na čelu s dr. Ferencom Benkovićem, program je nastavljen u sportskoj dvorani Arena. 

Izložbu "Vridnosti – gradišćanski Hrvati u Mađarskoj", koju su osmislili Timea i Šandor Horvat, prigodnim riječima otvorio je Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. 

Nakon himni, istaknutim pojedincima i udrugama uslijedila je dodjela ovogodišnjih nagrada, a potom svečani govori. Prisutnima su se obratili: István Árvay, gradonačelnik Starog Grada, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, Joso Ostrogonac, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj i Ivan Gugan, predsjednik Skupštine Hrvatske državne samouprave.

Nakon govora, na rasporedu je bila dodjela priznanja Saveza Hrvata u Mađarskoj i Hrvatske državne samouprave te kulturni program "Gizdav sam da sam Hrvat" kojim je predstavljen dio folklornoga i glazbenog djelovanja gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. 

Nastupili su zbor "Mali Dunaj" iz Kemlje sa zborom Hrvatske samouprave Staroga Grada, Vivien Fülöp s pratećim orkestrom, hrvatski mješoviti zbor Željezne županije u pratnji židanskih tamburaša undanskog HKD-a "Veseli Gradišćanci" i tamburaški sastav "Kajkavci". 

Gosti su mogli prelistati i posebno izdanje Hrvatskog glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj.

Komentara 1

ST
staromlad
15:34 14.02.2018.

etnobiznismeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije