Trodnevna svečanost Žabljak

Gibonni ponovno oduševio austrijsko Gradišće

Gibonni
Foto: Petar Tyran
1/4
10.09.2016.
u 09:05

Veličanstveno je bilo doživjeti što znači pjesma za hrvatsko selo Gerištof s dvjestotinjak stanovnika

Tamburaški sastav "Zelenjaki" iz Gerištofa proslavio je deset godina svog postojanja.

Vrhunac slavlja bio je koncert Zlatana Stipišića Gibonnija u sklopu tamošnjeg pop-rock festivala koji su "Zelenjaki" organizirali s Radnom zajednicom hrvatskih komunalnih političara Gradišća.

"Gibonnija obožavaju ovdje i mnoštvo ljudi došlo ga je čuti. Čovjek ostane u čudu kad vidi da i mlađi i stariji gradišćanski Hrvati znaju gotovo sve riječi njegovih pjesama. Glazba ne poznaje granice i povezuje", rekao je Petar Tyran, glavni urednik Hrvatskih novina.

Prema njegovima riječima, veličanstveno je bilo doživjeti što znači pjesma za hrvatsko selo Gerištof s dvjestotinjak stanovnika od kojih njih čak 60 svira u "Zelenjakima".

Na okruglom rođendanu predstavljen je i prvi CD slavljenika s 15 skladbi. Najstarija među njima je "Zagledal sam tri divojke" iz 1846. godine.

"Pjesme u Gerištofu, koji je proslavio i 850. godišnjicu svog postojanja, uvijek su imale važnu ulogu za identitet i povezanost naših ljudi", istaknuo je Feri Fellinger.

Ovaj voditelj "Zelenjaka" u deset godina prikupio je 200 starih gerištofskih pjesama ili "jačkih", kako ih zovu gradišćanski Hrvati, te za njih napravio nove glazbene aranžmane prilagođene tamburici.

"Melodije su poznate u cijelom srednjem Gradišću, ali tekstovi su tipični samo za Gerištof", napomenuo je Fellinger.

"Bilo je lijepo vidjeti mnoštvo mladih, slušati razne stilove dvadesetak glazbenih sastava i uživati u zajedništvu svih narodnih skupina", zaključio je Tibor Jugović, predsjednik Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva (HGKD) u Beču.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije