Velika stvar

Žele biti bolji i konkurentniji, ali rijetke to zanima u Hrvatskoj

Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja"
Foto: Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja"
1/4
20.11.2017.
u 09:23

Potporom "Moja prva suradnja" omogućeno je mladim, darovitim hrvatskim znanstvenicima da svoje projekte vode rame uz rame s istaknutim znanstvenicima našeg porijekla iz cijelog svijeta

Dr. sc. Gabriela Vuletin Selak, znanstvena suradnica s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, svojim znanstvenim radom daje odgovore na pitanje uzgajivača maslina koje sorte saditi zajedno kako bi njihovo međusobno oprašivanje i oplodnja dali bolje rezultate. Ona je među deset mladih hrvatskih znanstvenika kojima je sredinom studenoga ove godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja svečano uručen ugovor za financiranje njihovih projekata.

Sredstva dodjeljuje Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" ("Unity Through Knowledge Fund" – UKF) koji je od 23. prosinca 2016. do 8. ožujka 2017. u sklopu programa "Znanstvena suradnja" otvorio natječaj za potporu pod nazivom "Moja prva suradnja". Dobitnicima je osigurano ukupno 2,93 milijuna kuna.
 
Fond je utemeljen 2007. godine i do sada je ugovoreno 128 projekata u vrijednosti većoj od 73 milijuna kuna, putem kojih se omogućilo mladim, ali i iskusnijim stručnjacima iz Hrvatske da kroz suradnju sa svojim kolegama iz iseljeništva ostvare odlične rezultate, borave na vrhunskim znanstvenim institucijama u inozemstvu te tako dobiju znanja i tehnologije.
 
Nositelj projekta je Ministarstvo znanost i obrazovanja, a od 2014. godine Fond djeluje unutar Hrvatske zaklade za znanost. Zajam Svjetske banke glavni je izvor financiranja, ali znatan dio sredstava osiguravaju i međunarodne znanstveno-istraživače institucije, privatni sektor te hrvatske znanstveno-istraživačke institucije. 
 
Potporom "Moja prva suradnja" omogućeno je mladim, darovitim hrvatskim znanstvenicima da svoje projekte vode rame uz rame s istaknutim znanstvenicima našeg porijekla iz cijelog svijeta. 

Dr. sc. Gabriela Vuletin Selak projekt vodi s dr. Petrom Pujićem sa Sveučilišta Claude Bernard iz Lyona. 

"Moj tadašnji ravnatelj i mentor dr. Slavko Perica tijekom usavršavanja u Americi upoznao je dr. Pujića koji je poslije prešao u Lyon i preporučio ga za suradnju na projektu", rekla je dr. sc. Vuletin Selak.
 
Dr. Pujić i njegova supruga studirali su u Zagrebu te ih je životni put odveo u Francusku. 

"Trebalo nam je mnogo vremena da dogovorimo istraživanje i radni plan kao okosnicu projekta jer radimo svatko na svojem specifičnom području istraživanja biljne biologije i mikrobiologije. Izmijenili smo stotine e-mailova i razgovora dok se nije iskristalizirao jasan plan projektnog prijedloga. Tu sam vidjela kolika je bila njegova želja da projekt prođe. Jako vas ohrabri kad vidite koliko vam netko s kime se do tada niste poznavali želi pomoći razraditi i poboljšati ideju. Naše znanstvenike u svijetu jako veseli kada mogu pomoći nama u Hrvatskoj. Ni jedan nije odbio surađivati", naglasio je dr. Pujić.
 
Na pitanje koliko joj znači potpora koju je dobila, dr. sc. Gabriela Vuletin Selak odgovara: "Sredstva su važna za kupnju nove opreme, nabavljanje kemikalija za rad, za odlazak u inozemstvo u laboratorije koji su mnogo bolje opremljeni kako bismo stekli znanja o nekim novim metodama, novim pristupima u istraživanju i dio toga primijenili u Hrvatskoj. Ova potpora osigurava boravak u stranim institucijama i pokrivaju troškove kemikalija i materijala za rad kojima ćemo se koristiti. Ta sredstva omogućuju da znanstveno ojačate, napravite nove projektne prijedloge, prijavljujete se dalje na druge natječaje te da budete bolji i konkurentniji znanstvenik. Bez obzira na to što naš projekt uključuje neka temeljna znanstvena istraživanja specifičnih proteina, on ima i jasnu primjenjivu komponentu jer pomaže krajnjem korisniku, a to je proizvođač maslina. Upravo stoga potporu našem projektu dale su naše maslinarske udruge, proizvođači maslinari i uljari te Županija splitsko-dalmatinska".
 
Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja doc. dr. sc. Matko Glunčić u svom je obraćanju na dodjeli ugovora napomenuo kako je jedan od ciljeva Fonda osnažiti ustanove u Hrvatskoj kako bi naši znanstvenici mogli što bolje povući sredstva iz raznih fondova, europskih i međunarodnih, a za nastavak programa Fonda predviđeno je 48 milijuna kuna iz strukturnih fondova. 
 
Svečanoj dodjeli ugovora prisustvovala je Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda za Svjetsku banku za Hrvatsku i Sloveniju. S neskrivenim oduševljenjem utvrdila je kako je ovaj jedinstveni fond lijepog imena implementiran po uzoru na Hrvatsko i u drugim zemljama.
 
Alessia Pozzi, voditeljica Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja", u završnom govoru istaknula je kako joj je čast i veselje te poticaj gledati mlade ljude koji na istraživanjima surađuju sa znanstvenicima u svijetu. Priznala je da je u ovom natječaju izabrano deset od 43 prijavljena projekta kojima je pokriveno široko područje znanstvenog rada. Uz sredstva Fonda, privatni i javni sektor iz Hrvatske i inozemstva sudjeluje od samog početka projekata sa 766 tisuća kuna, a od toga je pola došlo iz inozemstva. 

"Uz to što samostalno vode svoje projekte, voditelji borave i u vrhunskim svjetskim ustanovama, poput Sveučilišta Yale iz Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Švedske i mnogih drugih. Ovakvi projekti vrlo su važni za kompetitivnost hrvatskih znanstvenika u svijetu", zaključila je Pozzi. 
 
Na svečanosti dodjele ugovora nije bilo televizijskih kamera, ni škljocanja aparata fotoreportera. Šteta! Ali bila je to još jedna proslava ujedinjenog entuzijazma nesebičnih hrvatskih znanstvenika u svijetu i mladih iz Hrvatske. I još jedan uspjeh svih okupljenih u radu Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" koji se nesebično zalažu da se ova suradnja i entuzijazam održe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije