CRKVA SV. NIKOLE U MILLVALEU, PENNSYLVANIJI

Freske Maksimilijana Vanke, dar Americi, zadivljuju mnoge

Foto: Franjo Bertović
1/6
23.05.2022.
u 23:19

Kroz posljednje desetljeće freske su obnovljene da bi se zaštitile od vlage, soli i drugih ugroza

Freske Maksimilijana Vanke, u Hrvatskoj crkvi sv. Nikole u Millvale, zadivljuju svojim izgledom i mame dolazak mnogih Amerikanaca u ovo božanstveno oslikano svetište. Zadivljuje i spoznaja da je ovo remek djelo ostavljeno, kao dar novoj domovini Americi, od ovog talentiranog umjetnika, ali skromnog čovjeka s istančanim osjećajima za socijalnu pravdu i pravicu radnih ljudi, kojima je i on pripadao.

Foto: Franjo Bertović

Kad ga je tadašnji župnik Albert Žagar pozvao da oslika unutrašnjost crkve radio je po 16 do 18 sati dnevno, da bi završio započeto i pripremio crkvu za dolazeću svečanost. Bio je ogromnog talenta ali i čvrstih radnih navika i odgovornosti. To je najvjerojatnije ponio iz Hrvatskog Zagorja i svoje odgajateljice u ranoj mladosti Dore Jug.

Mnoge su priče i stranice ispisane o ovom čovjeku, njegovom podrijetlu i uvijek će ostati nedorečene i zagonetne. Zasigurno je poznato da je volio male ljude i "njegov Zagreb“ u kojem se je osjećao najsigurnijim i opuštenijim te mu se je često vraćao. "A mogao je živjeti bilo gdje u svijetu“ zapisao je Louis Adamić. Pronašao je partnerstvo u vlč. Žagaru, koji je isto u očima dolazećih doseljenika vidio strah od nepoznatog, osjećaj tuge za izgubljenim ili ostavljenim ali s duhom odlučnosti za borbu, za život, vjeru i obitelj.

Foto: obiteljski album

Kroz posljednje desetljeće freske su obnovljene da bi se zaštitile od vlage, soli i drugih ugroza. Odbor iz Pittsburgha koji o ovom vodi skrb s grupom umjetnika, pregledao je svaki kvadratić unutrašnjosti crkve, te dodao rasvjetu kako bi približio umjetnički uradak posjetitelju i potkrijepio umjetničku zamisao. A, prema izvješću odbora za čuvanje ovog Američkog nacionalnog blaga i jednih od „najboljih freski u Sjevernoj Americi“, godišnje crkvu posjeti oko 4000 posjetitelja. A, ako dolazite u Pittsburgh, ne propustite priliku posjetiti Hrvatsku crkvu sv. Nikole u Millvale, sagrađenu 1900 g. i pogledati remek djelo hrvatskog slikara Maksimilijana „Maxo“ Vanke.

Prošlog petka vrata crkve bila su otvorena za javnost a odaziv je bio doista velik. Organizatori su nakon dvogodišnje stanke i opreza s korona virusom bili prezadovoljni jer su prikupljena dodatna sredstva za održavanje. Kako rekoše za „skoru promjenu krovišne šingle“ da ne dođe do prokišnjavanja.

Foto: obiteljski album

U završetku spomenimo i to da jednom u mjesecu, vlč. Maurus Dolčić iz Washingtona DC, dolazi u Pittsburgh i održava misu na hrvatskom jeziku. Što je naporno, ali pohvalno!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije