Francuska

Evo koji će otoci predstavljati Hrvatsku na Europskom festivalu maritimne baštine

Ivo Čagalj/PIXSELL
30.05.2019.
u 09:26

U hrvatskom paviljonu 31. svibnja održat će se Hrvatski dan na kojemu će posjetitelje pozdraviti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić Đurica

Otoci Murter, Hvar i Ugljan predstavljat će Hrvatsku na Europskom festivalu maritimne baštine "Tjedan zaljeva Morbihan 2019." koji se od 27. svibnja do 2. lipnja održava u francuskom gradu Vannesu, izložbom pod nazivom "Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče".

Izložbu organizira Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, a pomorsku baštinu triju otoka prezentirat će Betina, Vrboska i Preko.

"Hrvatska će na poziv organizatora festivala na jubilarnom, desetom festivalu u pokrajini Bretanji predstaviti u sklopu paviljona ‘Le Grand Comptoir des Fêtes Maritimes d’Europe", rekao je predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević.

"Povod poziva organizatora iz Francuske bio je i festival mora i mornara Dani u Vali – Stari Grad 2019. koji ćemo također predstaviti međunarodnoj publici", dodao je.

Izložbu "Tragom male drvene brodogradnje" osmislile su ravnateljica betinskoga muzeja Kate Šikić Čubrić i ravnateljica Muzeja Općine Jelsa Marija Plenković, suautorica je Andrina Luić, a grafički ju je oblikovao Lovro Vudrag.

Drugi dio izložbe posvećen je betinskoj brodogradnji i povijesti brodarstva Vrboske, a treći povijesti brodarstva otoka Ugljana, odnosno Preka i velikoj ulozi gajete Cicibele koja je za obitelj Gregov iz Preka sagrađena u Betini.

U hrvatskom paviljonu 31. svibnja održat će se Hrvatski dan na kojemu će posjetitelje pozdraviti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić Đurica.

Sudjelovanje Hrvatske na festivalu "Tjedan zaljeva Morbihan" održava se pod pokroviteljstvom Ministarstava kulture te vanjskih i europskih poslova, Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Grada Splita, TZO Betina, TZO Preko, Općine Preko, Muzeja Staroga Grada, Muzeja Općine Jelsa i Muzeja betinske drvene brodogradnje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije