Kursiljo za krizmanike

Evo kako naša katolička misija u Stuttgartu motivira vjernike za aktivniji angažman u crkvi

IKA
17.01.2019.
u 10:02

Ovakav model rada s krizmanicima želi uputiti pojedince na aktivniji angažman u crkvi, ponajprije u svojoj župnoj zajednici

Mali tečaj radosnog kršćanstva – Kursiljo za krizmanike u Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart Zentrum održan je od 11. do 13. siječnja. Voditelj tečaja bio je Matej Markić, uz sedmero mladih animatora iz Zagreba s povjerenikom za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije Borisom Jozićem.

Prvog dana tečaja krizmanici imali su priliku poslušati svećeničku temu "Tko sam ja" i laičku temu "Traganje za vrijednošću", koje govore o tome da je svaki čovjek ljubljeno dijete Božje, što vodi do spoznaje vlastite vrijednosti i jedinstvenosti. Nakon svake teme slijedio je rad u skupini, i tom prilikom krizmanici su govorili o tim temama. Program je završio klanjanjem pred Presvetim sakramentom. Nakon programa s krizmanicima, slijedio je susret animatora Kursilja i članova Franjevačke mladeži.

Subotnji dan započeo je laičkim temama "Kršćanin u svojoj Crkvi", "Kršćanski život je drukčiji" i "Produbljivanje", u kojima su animatori posvjedočili na koji ih je način Krist osobno dotaknuo i kakav je sada njihov život. Svaka tema započinjala je molitvom, a vrijeme između tema bilo je ispunjeno igrama, plesom i pjesmama. Tako je sve više raslo zajedništvo između krizmanika i animatora. Nakon svećeničke teme "Sakramenti" slijedilo je pokorničko bogoslužje i ispovijed, a zatim euharistijsko slavlje kojim je završio subotnji program.

Trodnevni program Malog tečaja radosnog kršćanstva završio je u nedjelju laičkim temama "Predbračna čistoća" i "Kralježnica" te misom s cijelom zajednicom u crkvi svete Hedwige u Möhringenu. Tečaj su organizirali župnik fra Zvonimir Tolić i pastoralna suradnica Zora Bilobrk.

Ovakav model rada s krizmanicima želi uputiti pojedince na aktivniji angažman u Crkvi, ponajprije u svojoj župnoj zajednici. Jedna od glavnih zadaća jest probuditi u polaznicima povjerenje u Boga i bližnje te tako omogućiti prihvaćanje sebe. Kada pojedinac prihvati sebe i spozna vlastitu vrijednost, može uspostaviti zajedništvo koje omogućuje aktivno sudjelovanje u životu Crkve.

Mladi animatori Kursilja već su sudjelovali na tečajevima izvan Hrvatske. U svibnju prošle godine bili su na prvom Kursiljo tečaju za odrasle u Ukrajini, a u listopadu 2018. održali su tečaj za krizmanike u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu. U listopadu su također imali priliku sudjelovati na susretu europskih tajništva Kursilja s voditeljem pokreta Kursiljo vlč. Andrijom Vraneom. 

Svoj rad predstavili su španjolskom biskupu Jose Angel Saiz Menesesu, kojem je povjereno duhovno vodstvo Kursilja u Europi i tom je prilikom dogovorena daljnja suradnja s mladima iz Madrida.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije