HRVATSKI PJESNIK

Enes Kišević oduševio svojim stihovima brojnu publiku Hrvatskog centra u Beču

Foto: arhiv udruge Obzor
1/4
VL
Autor
Snježana Herak
12.02.2020.
u 12:17

Druženje s Kiševićem u Beču oduševilo je sve nazočne, i velike i male. U prvom dijelu programa pjesnik je čitao svoje impresivne stihove djeci, a u drugom su dijelu programa djeca imala priliku razgovarati s pjesnikom koji je, kako nam je rekla Adrijana Markon Jurčić, priznao da je pritom imao tremu  jer su djeca „najiskreniji kritičari“.

Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču ponovno je okupio brojnu djecu, roditelje, djedove i bake koji su došli na susret s Enesom Kiševićem, jednim od najboljih i najomiljenijih suvremenih hrvatskih pjesnika i dramskih umjetnika. 

„Enes Kišević nije pjesnik za djecu ili pjesnik za odrasle. On je jednostavno pjesnik za svakoga, on je uvijek iskren, ne podilazi publici, ali s njom toplo i ljudski komunicira. Kada smo u suradnji s Hrvatskim centrom i udrugom Riječ-boja-ton iz Beča dogovorili gostovanje Enesa Kiševića, shvatili smo da se koncept naše udruge i Hrvatskog centra u radu s djecom i mladima počeo razvijati onako kako smo od početka željeli, a to je osigurati našoj djeci uz nastavu hrvatskoga jezika i kvalitetne kulturne sadržaje koji će ih pridobiti da zavole hrvatsku pisanu riječ“, rekla je za Večernji list  Adrijana Markon Jurčić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i predsjednica Udruge za poticanje kreativnog razvoja „Obzor“, koja sa svojim stručnim suradnicama Ines Krizmanić i Maidom Arslanagić vodi Kreativne radionice hrvatskog jezika i kulture za djecu i mlade u Hrvatskom centru u Beču.

1/4

Markon Jurčić ispričala  je kako je Enes Kišević gostovao i u njenoj školi u Zagrebu kada je bila mala i da joj je taj susret ostao u doživotnom sjećanju, kao i mnogim nazočnim roditeljima koji su kasnije potvrdili da je Enes svoje stihove čitao  i u njihovim školama.

„Stoga se nadam da će i našu djecu ovaj susret pozitivno oblikovati i pokazati im da se u poeziji može uživati od malih nogu“, dodala je predsjednica „Obzora“.

Druženje s Kiševićem u Beču oduševio je sve nazočne, i velike i male. U prvom dijelu programa pjesnik je čitao svoje impresivne stihove djeci, a u drugom su dijelu programa djeca imala priliku razgovarati s pjesnikom koji je, kako nam je rekla Adrijana Markon Jurčić, priznao da je pritom imao tremu, jer su djeca „najiskreniji kritičari“.

Dugotrajan i buran pljesak najbolja su potvrda zahvalnosti nazočne publike Kiševiću na „iskrenim, vedrim i toplim stihovima“.

Na kraju svog sjajnog nastupa Enes Kišević darovao je nekoliko svojih pjesničkih zbirki za djecu biblioteci Franjo Rotter u Hrvatskom centru, misleći pritom i na sve nastavnice koje ondje djecu i mlade nizom tečajeva i kreativnih radionica podučavaju standardnom i gradišćanskohrvatskom jeziku i kojima su materijali za rad s djecom uvijek dobrodošli.

Tko je zapravo Enes Kišević  kojeg obožavaju i veliki i mali u domovini i izvan nje slikovito govori, između ostalog, i njegova pjesma „Velik kao dijete“, kojom je započeo čitanje svojih stihova u Beču. 

VELIK KAO DIJETE
 
Znaš li što ću ja postati
kada odrastem,
za tvoju ljepotu svijete?

Ja kada odrastem
jako veliki,
ja ću postati dijete.

Najljepše je kad odrasteš,
a ostaneš dječji stvor,
pa svi misle da si velik
zato što si profesor.

Što si doktor od imena,
stručnjak za rakete-
a ne znaju da si velik
zato što si dijete.

Možeš biti pilot, rudar...
slavni pisac knjiga -
djetetu je svaki pos'o
lagan kao igra.

Ma nosio ja u glavi
i sve fakultete,
kad odrastem jako velik,
ja ću ostat' dijete. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije