Suze

Emotivno i u središtu Münchena. Hrvatski iseljenici obilježili pad Vukovara

München
Foto: Katarina Pejić
1/14
19.11.2016.
u 11:09

Na kraju skupa pušten je film o padu Vukovara koji je izmamio brojne suze, a tijekom večeri prikupljala su se i sredstva za obnovu vukovarskog vodotornja

Nešto više od tri tisuće Hrvata sinoć je u središtu Münchena odalo počast Gradu heroju, vukovarskoj tragediji i žrtvama Škabrnje.

Nepregledna kolona koju su predvodili hrvatski studenti obučeni u narodne nošnje sa svijećama u rukama te hrvatskim i bavarskim obilježjima krenula je s Odeonsplatza prema Königsplatzu.

Pjesmom "Bože čuvaj Hrvatsku" započeo je prigodni program, nakon čega je minutom šutnje odana počast palim žrtvama Vukovara i Škabrnje. 

Okupljenima se obratila Dragica Udiljak, predsjednica Udruge hrvatskih studenata München, koja je u svom emotivnom govoru podsjetila na teške i tragične dane prije 25 godina.

Bolnim riječima nastavio je i Bruno Beljo iz Pleternice, sin branitelja Domovinskog rata, a pjesmu "Ne zaboravite Vukovar" izrecitirala je kantautorica i kolumnistica Daniela Škegro. 

Članovi folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić izveli su skladbu "O Marijo majko". 

Na kraju skupa pušten je film o padu Vukovara koji je izmamio brojne suze, a tijekom večeri prikupljala su se i sredstva za obnovu vukovarskog vodotornja. 

Svečani program završava sutra misom zadušnicom u crkvi svetog Gabrijela na Prinzregentenplatzu.

Mimohod je drugu godinu organizirala Udruga hrvatskih studenata grada Münchena, uz potporu gradskih vlasti te brojnih naših iseljenika iz Stuttgarta, Berlina i Münchena.

Komentara 2

VV
Vrana Veritas
02:37 20.11.2016.

Nakon netom provedenog posljednjeg zapovjednog izviđanja vukovarske bojišnice, obavljene su kasno navečer 11. studenog 1991. hitne konzultacije s generalom M. Špegeljem o ultimativnoj interventnoj deblokadi - izvlačenju iz Vukovara. General Špegelj je zdvojno komentirao da je definitivno centar odlučivanja koji je već i ranije opstruirao pomoć Vukovaru, u potpunosti ovladao polugama odlučivanja, te on i njegovi istomišljenici više nemaju mogućnost osigurati legitimitet neophodne intervencije. Ubrzo nakon sloma obrane Vukovara, desio se simptomatičan događaj u uskoj korelaciji sa puno ranije priređenim scenarijem, kojim se planiralo politički inkriminirati odvažnost, samo-organiziranost i upornost neočekivano duge obrane Vukovara. Slučajnim susretom s pripadnicima hrvatske katoličke mladeži, na njihovu zamolbu, u prostorijama hrvatske katoličke misije u centru Muenchena, Njemačka, upriličeno je kratko izlaganje o aktualnom stanju na vukovarsko-vinkovačkoj bojišnici ilustrirano dijapozitivima s terena. Iz prisutne veće grupe katoličke mladeži slijedila su dobacivanja nekoliko muških i ženskih glasova, nazivajući branitelje Vukovara ustašama, koji su svojom obranom Vukovara nanosili štetu političkom vrhovništvu Republike Hrvatske, sic! Tek kasnije se otkrilo da je Sabor Republike Hrvatske, donio službeno Izvješće (i danas važeće), svoje Komisije sa sličnim objedama o obrani i braniteljima Vukovara. Nije li nastup državnog vrha RH jućer, na 25. obljetnicu u Vukovaru, kontroverzan ili bar u neskladu s predmetnim službenim očitovanjem iz 1991.? Što je zapravo povijesna istina?

Avatar Idler 3
Idler 3
20:54 20.11.2016.

Vidim neki i dan-danas pokušavaju zamutit vodu. Pokušavaju zmislit neke krivce u vrhu države jer su eto neki drugi rekli ovo il ono - ne, ne i ne! Tragedija tog grada ni tema za prepucavanje. Velki stručnjaci se redaju iako nit ne pomišljaju na neke više neg jasne činjenice kao npr. glavni i ključni grad za obranu Hrvatske tad bil je (i ostal) Karlovac !!! Onda ona famozna teza o oružju koje je otišlo u Hercegovinu iako Vukovaru ni falilo oružja neg ljudi...itd...itd....činjenica ostaje, tragedija Vukovara ni tema za prepucavanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije