Dani kulture i prijateljstva

Dubrovnik i Salzburg vole se javno

Dubrovčani u Salzburgu
Foto: Snježana Herek
1/5
21.12.2017.
u 08:00

Uz dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića, s hrvatske strane prijamu su nazočili ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanić, predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva "Dubrovnik" Branka Martinović Vuković, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku Maja Mozara te organizatorica programa Vera Papić.

Veliko slavlje prijateljstva i kulturne povezanosti u predbožićnom Mozartovu rodnom gradu ponudili su gradovi Salzburg i Dubrovnik. Potvrda da se ova dva prekrasna grada već godinama vole javno i dobro surađuju jest i nedavni službeni posjet izaslanstva Grada Dubrovnika na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem austrijskom Salzburgu i novom salzburškom gradonačelniku Haraldu Preuneru.

Susret je održan u povodu Dana hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva i u sklopu Godine kulture: Austrija-Hrvatska 2017., na poziv i u organizaciji  predsjednice hrvatske kulturno-umjetničke udruge „Hrvatski san“ iz Salzburga, Vere Papić. Da je Vera Papić s članicama udruge – ali i sa svojim kćerima Patricijom i Delfom Kosić, koja je glasnogovornica Udruge, ali i žena koja je probila led na austrijskoj političkoj sceni i ušla u Gradsko vijeće Salzburga – godinama ulagala hvale vrijedne napore u povezivanje i suradnju Salzburga i Dubrovnika i promociju Hrvatske u Austriji, ne samo da je dobro poznato nego i priznato, kako u Hrvatskoj tako i u Austriji. Potvrda tome je i činjenica da je pokrajinski i gradski politički vrh Salzburga udruzi „Hrvatski san“ odmah na raspolaganje stavio Mramornu dvoranu dvorca Mirabell za svečani prijam visokih gostiju iz Dubrovnika.

Uz dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića, s hrvatske strane prijamu su nazočili ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanić, predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva "Dubrovnik" Branka Martinović Vuković, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku Maja Mozara te organizatorica programa Vera Papić. Svečanost su svojim dolaskom uveličali i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu Dario Magdić, načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan RH, i Dubravka Severinski, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan RH. 

S austrijske strane, uz  gradonačelnika Salzburga Haralda Preunera i predsjednicu pokrajinskog parlamenta Brigittu Pallauf te bivšeg pokrajinskog poglavara Salzburga Franza Schausbergera, u austrijskom je izaslanstvu bila i salzburška gradska vijećnica Delfa Kosić te predstavnici pokrajinskih i gradskih institucija Salzburga.

Svi su govornici uputili mnoštvo pohvala agilnoj predsjednici udruge "Hrvatski san" Veri Papić. Istaknut je njen dugogodišnji uspješan i prepoznatljiv rad na povezivanju Dubrovnika i Salzburga. Gradonačelnici  Franković i Preuner istaknuli su veliko zanimanje za nastavak i unapređivanje  suradnje, posebno na području kulture. Potvrda je tome i potom održan sastanak gradonačelnika Frankovića i ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara Ivane Medo Bogdanović s voditeljicom protokola Salzburških ljetnih igara Suzanne Harf.

Glazbeni okvir svečanosti dali su, u uvodnom dijelu naša violinistica Margarita Sošić iz Salzburga izvođenjem sklade „Milost“ (Gnade),  a potom je svečanost dodatno uljepšala dubrovačka klapa „Kaše“, uputivši uživo  svojim prekrasnim glasovima novoizabranom salzburškom gradonačelniku glazbenu čestitku za pobjedu na nedavnim izborima i stupanje na novu dužnost.

Članica udruge "Hrvatski san" Iva Miličić darovala je gradonačelniku Dubrovnika akvarel koji će ga podsjećati na Salzburg i Godinu austrijsko-hrvatske kulture, koja upravo završava. Da bi taj bilateralni kulturni projekt Austrije i Hrvatske ostao ovjekovječen, pobrinula se je i Ružica Masić iz Salzburga koja je izradila prekrasnu svijeću sa znakom Godine kulture.

Osim na prijamu u dvorcu Mirabell, dubrovačka klapa „Kaše“ nastupila je dan poslije na poznatom božićnom sajmu ispred salzburške katedrale, priredivši u Mozartovu rodnom gradu pravu dubrovačku feštu. Brojni Austrijanci i njihovi strani gosti divili su se u Austriji malo poznatom klapskom pjevanju i dubrovačkim kolendama te napjevima i skladbama s juga Hrvatske. Svečano predbožićno ozračje u srcu Salzburga uveličala je raznim delicijama s juga Hrvatske Dubrovačka kuća, čija je vlasnica Lucija Orešić također nazočila svečanosti i božićnim koncertima dubrovačke klape „Kaše“ u Salzburgu i dan poslije u Beču. Organizatori koncerata bili su Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika i Hrvatska matica iseljenika, podružnica Dubrovnik i udruga Hrvatski san iz Salzburga. Suorganizatori bečkog koncerta bili su hrvatsko veleposlanstvo u Austriji i Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije