U spomen na hrvatskog velikana
Povratak na članak

Dubrovčani nisu zaboravili Ruđera Boškovića

Vijenac ovom slavnom misliocu svjetskog glasa, koji je cijeli svoj život ostao vezan uz rodni Dubrovnik, postavili su članovi izaslanstva Hrvatsko-austrijskog društva na čelu s Brankom Martinović Vuković

Komentari 2

MI
miso
15:58 01.11.2016.

U proljeće prošle godine na konferenciji u Beču predložio sam uvođenje nove mjerne jedinice s nazivom 'boskovic', sa znakom mjerne jedinice B, za fizikalnu veličinu izotopni ili Soddyev broj, koji bi se označavao simbolom S. To je ogroman i svjetski važan događaj, koji će proslaviti našeg Ruđera Boškovića, Hrvatsku, Europu, kao i Institut Ruđer Bošković. Bilo bi tada osam osnovnih mjernih jedinica; kg, m, s, A, K, cd, mol, B. Osnovne mjerne jedinice su u rangu dvadesetak Nobelovih nagrada odjednom, jer je do danas dodijeljeno oko 200 Nobelovih nagrada za fiziku, a samo je 8 osnovnih mjerni jedinica, pa odatle već linearnom podjelom dođemo do 25 puta većeg značaja osnovne mjerne jedinice od Nobelove nagrade, a da ne kažem da je to i puno značajnije. Prema tom prijedlogu svaki izotop dobije svoj jedinstveni broj S=(Z+N/1000) [B], gdje je Z atomski broj dotičnog elementa, N je broj neutrona u njegovoj jezgri. Primjerice jedan od 37 izotopa zlata, Au, atomskog broja Z=79, s 94 neutrona u njegovoj jezgri nosio bi oznaku S=(79+94/1000) [B]= 79,094 boskovica, itd. za svih preko 3200 do danas otkrivenih izotopa, a svako malo pronađe se neki novi izotop.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.