IMPEACH THE KITSCH!

Drugi koncert 3. CRO-ArT Festivala hrvatske glazbe u Beču oduševio Austrijanc

Beč
Foto: Snježana Herek
1/6
27.05.2022.
u 14:50

Bila je to prava eksplozija avangardnih tonova, od grebanja mikrofonom po glasoviru, zviždanja i cvilenja do lupanja nogama o pod i drugih nesvakidašnjih glazbenih zvukova

„Impeach Kitsch“, bio je drugi od ukupno tri koncerta CRP-ArT Festivala suvremene hrvatske glazbe u Beču, koji je oduševio publiku, uglavnom Austrijance, u prekrasnoj bečkoj Starogradskoj vijećnici. Na programu su bila djela suvremenih hrvatskih i austrijskih skladatelja: Emila Cossetta, Frane Paraća, Igora Kuljerića, Margarete Ferek Petrić, te Johanne Doderer, Gabriele Proy i Meinharda Ruedenauera.

U sjajnom glazbenom izdanju predstavili su mladi glazbenici međunarodnog ansambla WISE iz Beča, među njima i volinistica Andrea Nikolić, koja nastupa, ravnateljica je Ansambla i umjetnička voditeljica CRO-ArT festivala. U ovoj višestruko, zahtjevnoj ulozi odlično se snalazi, a da joj ne nedostaje avangardnosti i inovativnosti pokazala je u premijernoj izvedbi skladbe „Impeach the Kitsch“ hrvatsko-austrijske skladateljice Margarete Ferek Petrić svirajući u glazbenoj poslastici večeri na violini uz pratnju sjajne pijanistice i skladateljice Nataše Veljković iz Beča.

Foto: Snježana Herek

Bila je to prava eksplozija avangardnih tonova, od grebanja mikrofonom po glasoviru, zviždanja i cvilenja do lupanja nogama o pod i drugih nesvakidašnjih glazbenih zvukova. Jedna novina hrabre skladateljice i izvođačica za probranu austrijsku publiku, koja nagradila burnim pljeskom.

Dugotrajan i buran pljesak dobila je i mlada hrvatska mezzosopranistica Josipa Bainac, koja je svojim glasom, uz pratnju hrvatskog pijanista iz Graza Stipe Bilića na glasoviru, Paraćovim „Plesom barunice“ očarala Bečane. A Stipe Bilić, koji je u Beč stigao kao svježe promoviran magistar glazbene umjetnosti, također je svojom solo, izuzetno temperamentnom izvedbom na glasoviru pokazao što zna i umije.

Foto: Snježana Herek

Ono što se svakako treba istaknuti je sjajna uigranost međunarodnih glazbenika iz WISE Ansambla, ne samo šefice Andree Nikolić nego i njene sestre oboistice Ivane Nikolić, te Angele Chia Chen Lin (violina), Hange Feher (viola), Rodriga Samana Albarrana (violončelo) i Ulrike Anton (flauta). Jedan sjajan tim mladih komornih glazbenika, koji želi pokazati kojim glazbenim dometima teži.

Treći, posljednji koncert CRO-ArT festivala održati će 3. lipnja u Beču, između ostalog, s austrijskom premijerom Borisa Papandopula - komorni koncert za violinu i puhački kvintet.

U svakom slučaju sjajna promocija hrvatske glazbene baštine, hrvatskih skladatelja i mladih glazbenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije