U nedjelju, 26. svibnja 2019.

Donosimo kako Hrvati izvan RH mogu glasovati na izborima za Europski parlament

Patrik Macek/PIXSELL
03.04.2019.
u 10:34

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament. Za dan održavanja izbora određena je nedjelja, 26. svibnja 2019. 

Za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, zbog glasovanja na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, provodi se aktivna registracija kako slijedi.

1. Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Ako birač želi glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Republici Hrvatskoj, gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

2. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, a kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.

Zahtjev za aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači mogu podnijeti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili u nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Lijepoj Našoj.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu.

Potrebne obrasce možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Zahtjev za aktivnu registraciju
Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije
Zahtjev za odustanak od aktivne registracije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije