SISAK

Donacija hrvatske dijaspore za hitne službe na potresom pogođenom području RH

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
26.04.2021.
u 15:26

Donirano vozilo hitne pomoći bit će usmjereno ka petrinjskoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu rekao je dr. Tomislav Fabijanić, ravnatelj županijskog Zavoda.

 

Više od 30 udruga hrvatske dijaspore okupljenih u okviru One Croatia inicijative prikupilo je, nakon katastrofalnog potresa 29. prosinca, novčana sredstva koja su odlučili usmjeriti  u podizanje opremljenosti hitnih službi na potresom pogođenim područjima RH.

Stoga su jučer predstavnici inicijative u Sisku uručili uređaj za anesteziju, koji ujedno može poslužiti i kao respirator, za Opću bolnicu “dr. Ivo Pedišić” Sisak zatim vozilo hitne pomoći, dodatno opremljeno defibrilatorom i transportnim respiratorom, za Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije te 100 komada zaštitnih jakni za građevinske stručnjake Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. Novac su donirali Hrvati iz SAD-a, Kanade, Australije, Japana, Njemačka uz pomoć veleposlanstava tih država u Hrvatskoj.

„Nakon razornog potresa Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) odmah je pokrenulo akciju prikupljanja pomoći u koju se uključilo više od 30 udruga hrvatske dijaspore. Donatorska akcija Croatia Earthquake Relief Fund je do sada prikupila više od 1.200 pojedinačnih donacija vrijednih više od 223.000 dolara i od tog novca smo kupili ovu opremu. To je prva faza, a sada se usmjeravamo ka opremanju vatrogasaca sa ovog područja“ – rekla je Mašenjka Katić, potpredsjednica ACAP-a dok je Don Markušić, predsjednik ACAP-a, istaknuo  ponovnu zajedništvo hrvatske dijaspore u nevolji, poput onog koje je bilo tijekom Domovinskog rata.

 Donirano vozilo hitne pomoći bit će usmjereno ka petrinjskoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu rekao je dr. Tomislav Fabijanić, ravnatelj županijskog Zavoda.

 „U Petrinji nemamo gdje obaviti ovu primopredaju jer nam je prostor stradao, radimo u kućicama. No, čovjek do nevolje ni ne zna koliko ima prijatelja i dobrih ljudi, a sada znamo da Vas je puno. Ovo vozilo ima pogon na sva četiri kotača što je vrlo važćo za naša ruralna područje jer u hitnoj medicini je vozilo prvo, a tek onda medicinari i oprema. Jer bez vozila ta stručna ekipa i oprema ne može stići do vas. „ – rekao je dr. Fabijanić zahvalivši Hrvatima van RH na donaciji dok je ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović istaknuo kako će donirani uređaj omogućiti da se sisačka bolnica ne samo obnavlja, nego i razvija.

„Par sati nakon potresa zvali su nas Hrvati iz Toronta s upitima kako da pomognu, a ubrzo i udruge s informacijom da već pomažu, da su se organizirali. To je i kanadsku Vladu motiviralo za pomoć Hrvatskoj koja je odmah preko Crvenog križa uputila pomoć od 2,5 milijuna kuna za podršku aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa u krajevima pogođenima potresom“ – rekao je u ponedjeljak u Sisku Alan Bowman, kanadski veleposlanik u RH, istaknuvši  inicijativu One Croatia kao odličan primjer suradnje Vlade Kanade i kanadsko-hrvatske zajednice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije