KNJIGA NEDE ROSANDIĆ ŠARIĆ

Dirljiva očeva poruka: 'Uzdajte se u Boga, slušajte vašu majku i ostavite svojoj Hrvatskoj do groba vjerne'

Dijaspora.hr
21.04.2021.
u 14:56

U knjizi je također opisano kako se njezin otac priključio Kavranovoj skupini, kao i detalji montiranog sudskog procesa

Neda Rosandić Šarić ovih je dana objavila knjigu “Domovina iznad svega – moj otac Mime Rosandić”, koji je u vladi NDH bio državni tajnik u Ministarstvu šuma i ruda, a 1948. godine jedan od sudionika Akcije 10. travnja.Autorica opisuje puč Vokić-Lorković, piše o Mili Budaku i njegovoj obitelji, Juri Francetiću koji je dolazio u njihovu kuću, povlačenju u Austriju, predaju britanskim vojnicima, putovanje u stočnom vagonu, dolazak u logor Fermo, bijeg Mate Frkovića i susret svoje majke s Antom Pavelićem u Buenos Airesu.

U knjizi je također opisano kako se njezin otac priključio Kavranovoj skupini, kao i detalji montiranog sudskog procesa. Posebno je zanimljiv opis susreta s Franjom Tuđmanom.

Neda Rosandić Šarić rođena je u Zagrebu 1943. godine. S obitelji je živjela u Austriji i Argentini. Diplomirala je socijalni rad na Sveučilištu u Buenos Airesu i magistrirala na Državnom sveučilištu Wayne u Detroitu te stekla stupanj samostalnog terapeuta za duševne bolesti, piše australski tjednik Domovina.

Bila je vijećnica u Hrvatskom narodnom vijeću u mandatima 1977. i 1981. godine. Bila je i članica Ustavne komisije Republike Hrvatske 1990., a od 1995. do 2000. godine veleposlanica RH u Argentini, akreditirana za Paragvaj i Urugvaj.

Kao srednjoškolka dobila je od vlč. Lukete pismo koje je prije smrti obitelji poslao njezin otac…„Omotnica s pismom prošla je mnoge ruke prije nego li je stigla do Pere Ćulumovića, očeva tajnika u Ministarstvu šuma i ruda. Ćulumović je postupio po očevu naputku da u slučaju njegove pogibije pismo proslijedi obitelji. Ono je stiglo do nas. Majka ga je dugo čuvala, čekala je da budemo dovoljno spremne da čujemo posljednju očevu poruku i primimo je k srcu”, rekla je Neda Rosandić Šarić.

U pismu, između ostaloga, stoji:

“Nama je domovina iznad svega i to me se pokoravamo. Neka je vama, dico moja, to bude u vašem životu iznad svega, i tim putem i naši stari kročiše i mi u njima gledamo svoj uzor. Providnost nam je odredila taj komad hrvatske zemlje da ju štitimo, da ju branimo i sačuvamo našim pokoljenjima. Zato vaš ćakan nije mogao drugačije a vi mu moje drage curice oprostite što vas je ostavio sirote. Uzdajte se u Boga, slušajte vašu majku i ostavite svojoj Hrvatskoj do groba vjerne“.

Pogovor knjizi napisao je hrvatski povjesničar dr. sc. Anđelko Mijatović

“Autorica piše zorno i nenametljivo, a pruža vjeran opis prilika i vremena, pa nas potiče da što više doznamo i naučimo. Radi se o doista uspješnom prikazu koji će pridonijeti sagledavanju stradanja devedeset šestorice hrvatskih domoljuba 1948. godine, a i sagledavanju stradanja njihovih obitelji i prijatelja, u borbi za slobodnu Hrvatsku. Njezin će rad upotpuniti prazninu u hrvatskoj historiografiji o hrvatskim povijesnim zbivanjima 20. stoljeća“, napisao je dr. sc. Anđelko Mijatović.Knjiga je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije