U crkvi Sv. Leopolda Mandića

Čović na svetoj misi u Melbournu i s izaslanstvom Australsko-bosanskog foruma

Dragan Čović
Zeljko Lukunić/PIXSELL
05.11.2017.
u 13:14

Nakon mise iskoristio je prigodu te se upoznao s djelovanjem Hrvatskog katoličkog centra u sklopu kojega se crkva nalazi

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović s izaslanstvom nazočio je svetoj misi u crkvi Sv. Leopolda Mandića u Melbournu, javlja Vecernji.ba

Nakon mise iskoristio je prigodu te se upoznao s djelovanjem Hrvatskog katoličkog centra u sklopu kojega se crkva nalazi. Vlč. Josip Vranješ, voditelj Centra, istaknuo je u razgovoru sa Čovićem kako je HKC centar svih zbivanja hrvatskog iseljeništva u ovom dijelu Australije, te da aktivno održavaju veze s domovinom kroz razne projekte. Naveo je kako Hrvatski katolički centar „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ Sunshine/Melbourne već tradicionalno organizira humanitarne akcije za pomoć siromašnim studentima u Bosni i Hercegovini za koje se brine zaklada „Za mudrost i plemenitost - pro sapientia et clementia“.

Također je kazao kako se i kroz djelovanje vrlo cijenjenog folklornog ansambla „Hrvatska zora“, koji broji nekoliko stotina članova, nastoje očuvati običaji iz domovine. Nakon posjeta Hrvatskom katoličkom centru, Čović se susreo i s izaslanstvom Australsko-bosanskog akademskog foruma. Teme sastanka bile su razmjena obrazovnih iskustava i poboljšanje suradnje akademskih zajednica BiH i Australije, ali i važnost europskog puta BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH upoznao je izaslanstvo o napretku BiH na euroatlantskom putu, te izrazio očekivanja da će naša zemlja dobiti kandidatski status već početkom sljedeće godine. Usuglašeno je kako europski put BiH mora biti prioritet za sve njene žitelje, kako u domovini tako i u iseljeništvu. Iris Kucuk, predsjednica Australsko-bosanskog akademskog foruma, informirala je Čovića o djelovanju ove udruge. Istaknula je kako je Forum multietnička organizacija otvorena za pristup i sudjelovanje u radu svim prominentnim i utjecajnim pojedincima iz australskog javnog života, koji svojim radom i zalaganjem pomažu napredak bh. zajednice u Australiji. Veliki broj članova su istaknuti znanstvenici, prepoznati u svijetu u svojim poljima djelovanja. Australsko-bosanski akademski forum do sada je organizirao nekoliko konferencija i simpozija o temama u vezi s BiH.

Sastanku su još nazočili i članovi Foruma: Vedran Drakulić, Sead Omerović, Sanela Osmić, Rijad Kucuk, te Hariz Halilović. Predsjedatelj Predsjedništva BiH istaknuo je ovom prigodom iznimnu važnost njihovog djelovanja, jer su obrazovanje i znanost najbolji predstavnici naše domovine u svijetu. Također je pozvao izaslanstvo da posjeti svoju domovinu, kako bi ostvarili tješnju suradnju s našom akademskom zajednicom, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentara 1

LU
lunar777
18:37 05.11.2017.

Dragiša bio na misi, to je isto kao kad Bandić ode na misu i nosi križ od 1,5 metar u rukama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije