Festival umjetnosti i vina

Hrvat okupio 20 tisuća ljudi i zaludio Cincinnati

Festival umjetnosti i vina
Foto: Ivan Ril
1/26
10.09.2017.
u 00:08

Krešo Mikulić godišnje proizvede oko 250 tisuća litara vina. Prema njegovim riječima, vino najbolje ide uz umjetnost i obrnuto, stoga je naš sugovornik 1998. odlučio na najbolji mogući način sljubiti svoje dvije velike ljubavi

Protekli vikend Cincinnati, u američkoj saveznoj državi Ohio, bio je središnje mjesto brojnih festivala, no jedan od njih uistinu je poseban jer njegovu organizaciju potpisuje Hrvat Krešo Mikulić.

O ovom poznatom inženjeru koji je sudjelovao u izradi Black Hawk helikoptera i B-1 bombardera te testiranju motora za bolide Formule 1, Večernji list već je pisao...

Pa krenimo negdje od sredine jednog života koji bi mogao poslužiti kao predložak za mnoge filmske scenarije, a takvi radovi zasigurno bi gledatelje ostavljali u nevjerici.

Film, odnosno život jednog Hrvata u iseljeništvu, ide otprilike ovako...

Nakon uspješne karijere inženjera u američkom vojnom programu, Krešo Mikulić 1980. godine u Cincinnatiju je zasadio prve trsove vinove loze. Kako kaže, sve je počelo kao hobi.

Foto: Ivan Ril

Danas je njegov hobi izrastao u uspješnu vinariju kakvih ima 250 u Ohiju i samo četiri u Cincinnatiju. Mikulić je i matičar. Svaki vikend ovdje se održavaju vjenčanja, rođendani, obljetnice i razne druge proslave.

U svemu tome svakako da ne nedostaje i humora...

"Vinoklet vinarija", smještena na 25 hektara zemljišta, može se pohvaliti s 15 tisuća trsova, 12 vrsta vina te s 500 sjedećih mjesta u restoranu.

Foto: Ivan Ril

"Mislim da sam ljudima donio neko zadovoljstvo. Imamo tri jezera, dobro vino i hranu, ugodnu prirodu i kvalitetnu uslugu. A kakav je tek ovdje zalazak sunca", otkriva Krešo Mikulić.

Ovaj hrvatski iseljenik godišnje proizvede oko 250 tisuća litara vina. Njegove butelje prodaju se u stotinu trgovina diljem Cincinnatija, a dobile su isto toliko raznih nagrada i priznanja.

Prema riječima našeg sugovornika, vino najbolje ide uz umjetnost i obrnuto, stoga je Mikulić 1998. odlučio na najbolji mogući način sljubiti svoje dvije velike ljubavi...

"Prvi festival Bože sačuvaj. Imali smo samo tri mjeseca za organizaciju. Bilo je tako hladno i problematično, ali mnogo toga smo naučili", prisjeća se ovaj 83-godišnjak.

Ipak, godine nose svoje pa je tako u proteklu subotu i nedjelju održan već 19. Festival umjetnosti i vina, događaj koji je tijekom dva dana posjetilo više od 20 tisuća ljudi. Iz Clevelanda je doputovala i skupina od dvadesetak Hrvata.

Foto: Ivan Ril

"Zadovoljan sam svime s obzirom na to da nas je vrijeme poslužilo, što nije bio slučaj prethodne tri godine. Popilo se čak šest tisuća litara mog vina", zadovoljno naglašava naš sugovornik koji ovaj festival organizira s dvije kćeri i sinom.

Tako su se brojni posjetitelji okupili oko jezera, sjeli na dekice i uživali u američkoj country glazbi. Izlet su začinili dobrim vinom i hranom, i još ljepšim uspomenama. Nema sumnje u to da će doći i sljedeće godine.

"Dolazim ovdje već sedam godina i uvijek je zadovoljstvo kušati Krešina vina. On uvijek s ponosom ističe svoje hrvatske korijene", zaključuje Deborah iz Daytona.

Komentara 1

ST
Starotopoljanin
09:51 11.09.2017.

gospodine kreso mikulic dug zivot i puno dravlja,kao i dobrog vina.uzivajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije