Obljetnica

Četiri desetljeća putovanja Hrvatske katoličke misije Siegen

Siegen
IKA
29.05.2018.
u 10:06

Reorganizacijom pastve Nadbiskupija Paderborn osniva Hrvatsku katoličku misiju u Siegenu 1. rujna 1977. za područje: Siegen-Wittgenstein, Olpe, Hochsauerland i Waldeck. U misiji je danas oko 1200 Hrvata katolika

Hrvatska katolička misija Siegen u Nadbiskupiji Paderborn svečano je na svetkovinu Presvetoga Trojstva u nedjelju 27. svibnja 2018. proslavila 40. obljetnicu postojanja i djelovanja pod geslom "40 godina putovanja". 

Misno slavlje u crkvi Blažene Djevice Marije u Siegenu predvodio je vlč. Ivan Filipović u zajedništvu s voditeljem misije, svećenikom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Vinkom Puljićem, uz asistenciju trajnog đakona njemačke župe Blažene Djevice Marije u Siegenu Matthiasa Weissnera. 

Vlč. Filipović u propovijedi je istaknuo kako ova svetkovina doziva u svijest da je Bog Jedan i Trojedini te kako je nedjelja na poseban način sjećanje na Isusovo uskrsnuće. Vjernicima je poručio kako je važno da Bog bude u središtu njihova života.

"Teško će biti sačuvati vjeru ako je iskustveno ne doživljavamo", naglasio je vlč. Filipović, potičući i sebe i okupljenu zajednicu da u svima uvijek bude plamen Božje vjere snažno upaljen u srcima. 

"Preko tog plamena vjere Bog nam je omogućio kvalitetan život već na ovoj zemlji te nam preko njega otvara put i u vječni život. Bog nas posebno preko svetkovne Presvetoga Trojstva poziva na zajedništvo, kao što su u zajedništvu Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. Tamo gdje su ljudi spojeni u zajedništvu, poglavito u obiteljskom zajedništvu, tamo je i Bog", dodao je vlč. Filipović. 

Don Vinko Puljić zahvalio je vlč. Filipoviću na predvođenju misnog slavlja i duhovne obnove, od četvrtka 24. do nedjelje 27. svibnja, o temi "Koja je najveća Isusova zapovijed?". Zahvalio je i svima onima koji su svoje živote utkali u tkivo te hrvatske katoličke misije za koje se ujedno pomolio, kako za svećenike tako i za vjernike. 

"Proslavom smo, prije svega, željeli potaknuti na ono duhovno, temeljno, što nas čini vjernicima. Posjetili smo bolesne od Dillenburga do Bad Arolsena u bolnicama, domovima za starije i nemoćne te u njihovim obiteljskim kućama. Posjetili smo obitelji s više djece u kojima je moljena obiteljska krunica. Postojala je mogućnost za duhovni razgovor i ispovijed. Propovjednik nam je govorio iz srca iz svoga teškog životnog iskustva. Posvjedočio nam je živog Boga. Dok vam od srca čestitam 40. obljetnicu misije, kličem: Čuvajte sebe, svoju obitelj i Boga svoga u njoj", istaknuo je Puljić. 

U povodu 40. obljetnice misije čestitke su uputili vikar Pascal Obermeier iz Referata za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika Nadbiskupije Paderborn, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina i o. Ike Mandurić iz Kanade. 

Tijekom misnog slavlja pjevanje su animirali Sabina Mlinarević na orguljama i don Vinko na gitari. Vlč. Filipović tijekom duhovne obnove održao je predavanja "Kako ljubiti sebe?", "Kako ljubiti bližnjega svoga?" i "Kako ljubiti Boga?". 

Hrvatska katolička misija Siegen nalazi se u nadbiskupiji Paderborn u pokrajini Sauerland. Prije osnutka misije pastoralnu skrb u Siegenu i okolici vodio je svećenik iz Hagena. 

Reorganizacijom pastve Nadbiskupija Paderborn osniva Hrvatsku katoličku misiju u Siegenu 1. rujna 1977. za područje: Siegen-Wittgenstein, Olpe, Hochsauerland i Waldeck. U misiji je danas oko 1200 Hrvata katolika. 

Prvi voditelj misije bio je član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca o. Franjo Halužan (1977. – 1985.). Nakon njega dužnost su preuzeli o. Josip Jurić (1985. – 1998.) i svećenik Dubrovačke biskupije vlč. Jakov Grgić (1998. – 2010.). Od 2010. do 2011. jednom mjesečno misu u Siegenu slavio je tadašnji voditelj HKM Hagen vlč. Stjepan Vrdoljak. 

Svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije vlč. Vinko Puljić misiju vodi od 2011. Do 1998. mise su se na hrvatskom jeziku slavile u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Siegenu, a od 1998. u crkvi Sv. Marije u Siegenu svake nedjelje, osim od 2010. do 2011. Mise se još služe u Attendornu svake druge nedjelje, u Meschedeu svake druge nedjelje, u Schmallenbergu prema dogovoru, kao i u Bad Arolsenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije