Beč

Čaroban koncert Zagrebačkih solista

Foto: Snježana Herek
1/5
26.10.2018.
u 09:11

Za ono što se moglo čuti i vidjeti u bečkoj crkvi sv. Petra teško je pronaći prave riječi. U cjelini, bio je to čarobno lijep koncert i glazbena poslastica svjetskog dometa, upriličena u sklopu 14. festivala hrvatske glazbe u Beču

Dugotrajan pljesak, povici "bravo" i oduševljenje glazbeno zahtjevne publike u srijedu navečer u baroknoj crkvi sv. Petra u središtu Beča najbolja su potvrda veličanstvenog koncerta Zagrebačkih solista, jednog od najuglednijih hrvatskih komornih ansambala pod umjetničkim vodstvom glasovitog violinista i koncertnog majstora Sretena Krstića, koji je ujedno i koncertni majstor Münchenske filharmonije.

Glazbena poslastica večeri za sve Hrvate, ali njihove brojne austrijske prijatelje, te iznimno veliki broj prisutnih turista Amerikanaca, Japanaca, Kineza i Talijana, s obzirom na to da je ulaz bio slobodan, bili su nastupi istaknute hrvatske sopranistice i članice Opere HNK-a u Zagrebu Ivane Lazar i vrhunskog gitarista i miljenika hrvatske i svjetske publike Petrita Cekua, koji su se pridružili Zagrebačkim solistima na njihovu bečkom gostovanju i nastupili uz njihovu pratnju. Na programu su bila djela Samuela Barbera, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Maura Giulianija i Felixa Mendelsohna Bartholdyja. Koncert je počeo Barberom, a završio Mendelsonom, po posebno osmišljenom izboru Zagrebačkih solista.

Pitka komorna glazba u snažnoj interpretaciji višestruko nagrađivanih Zagrebačkih solista i fascinantna izvedba sopranistice Ivane Lazar Mozartova djela "Exultate, jubilate – Aleluja", KV. 165, te virtuozna gitaristička rješenja i jedinstvena izvedba Petrita Cekua Gulianijeva Koncerta za gitaru u A-duru. op. 30, br. 1,  ostavili su očaranu bečku publiku koja se nakon koncerta raspitivala tko su i odakle su glazbenici, bez daha.

Za ono što se moglo čuti i vidjeti u bečkoj crkvi sv. Petra, teško je pronaći prave riječi. U cjelini, bio je to čarobno lijep koncert i glazbena poslastica svjetskog dometa, upriličena u sklopu 14. festivala hrvatske glazbe u Beču, u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog iz Zagreba i sjajna promocija hrvatske glazbene baštine u Austriji i šire.

"Sretan sam i zadovoljan prijamom publike jer Bečani dobro znaju kako se svira klasična glazba i klasika kojoj pripada i Gulianijev koncert za gitaru. Beč je poznat po tome da je oduvijek primao glazbeni utjecaj izvana i tako obogaćivao svoju vlastitu kulturu na prirodan način. Taj senzibilitet grada prema glazbenicima koji sviraju bečku klasiku za mene je nešto senzacionalno“, rekao je Ceku.

Na upit je li kao veliki poklonik Mozarta i njegove glazbe već nastupio i u umjetnikovu rodnom gradu Salzburgu, naš sugovornik odgovorio je: "Beč i Austrija blizu su Zagreba. Zato vjerojatno i u Zagrebu osjećam da sam u okruženju čarobne Mozartove glazbe. Ali nadam se da ću uskoro imati priliku nastupiti i u Salzburgu."

"Veličanstveni doživljaj! Reakcije publike dovoljno govore. Presretna sam i zahvalna što mi je pružena ova prilika da nastupim u Beču", istaknula je sopranistica Lazar, dodavši: "Večeras sam bila posebno nadahnuta u ovom prekrasnom prostoru koji me podsjetio na Mozarta, na čijoj Čarobnoj fruli posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radim u Operi zagrebačkog HNK."

"Ovaj koncert bio je večer hrvatskih glazbenih zvijezda koje su na najbolji mogući način promovirale Hrvatsku. Ono što je bilo osvježenje za publiku jest to što su imali priliku čuti i gitaru u ovom fenomenalnom baroknom zdanju crkve sv. Petra", zaključio je savjetnik ravnatelja KD-a Vatroslav Lisinski Josip Nalis.

Koncertu je bila prisutna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije