Dojmljiv glazbeni sklop

Bili smo na koncertu Hrvatske tamburice u Beču: Lucija, Marija i Luka oduševili su publiku

Foto: Snježana Herek
1/6
16.06.2019.
u 21:39

Na kraju koncerta od svojih kolega, domaćih i stranih diplomata te predstavnika hrvatskih udruga u Austriji, oprostio se Domagoj Marić, savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji

"Hrvatska tamburica" naziv je sjajnog koncerta koji su u četvrtak u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču održali mladi glazbenici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku – Luka Juriša na tamburici i Marija Pušić na glasoviru. Gošća večeri bila je sopranistica – Varaždinka Lucija Spevec. 

Izvedena su djela Bacha, Paganinija, Dinicua u obradi Zirduma i Bartoka, te hrvatskih skladatelja Pejačević, Potočnika, Tijardovića i Bobića.

Bečku publiku posebno je oduševio za nju neobičan, ali posebno dojmljiv glazbeni sklop tambure i glasovira. Svojom sjajnom svirkom na tamburi, Đakovčanin Luka Juriša još jednom je potvrdio da je riječ o instrumentu na kojem se mogu izvoditi djela klasične literature.

Pijanistica Marija Pušić, koja će za dva tjedna diplomirati, svojim upečatljivim i vrlo skladnim prebiranjem po tipkama glasovira također je doprinijela impresivnom "glazbenom dijalogu" glasovira i tambure. I to posebno zahtjevnim programom, kojim se uglavnom predstavljaju mnogo iskusniji glazbenici.

Sopranistica Lucija Spevec svoje je glasovne mogućnosti pokazala i dokazala sjajnom izvedbom popularne arije "Daleko m´e biser mora" iz poznate Tijardovićeve operete "Mala Floramye", izmamivši buran pljesak bečkih Hrvata za upuštanje u ovu "najsplitskiju" avanturu. Brojnim prisutnim Austrijancima poklonila je njihovu popularnu starogradsku pjesmu "Wien, Wien nur Du allein", poručivši im da je Beč grad i "njenih snova".

Što reći na kraju, osim da su mladi hrvatski glazbenici predstavili Hrvatsku u punom sjaju. Za njih je to bila, kako su nam rekli, velika čast, a ovaj nastup "nikada neće zaboraviti".

Na kraju koncerta od svojih kolega, domaćih i stranih diplomata te predstavnika hrvatskih udruga u Austriji, oprostio se Domagoj Marić, savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, inače muzikolog i profesor njemačkog i francuskog jezika koji se nakon četverogodišnjeg mandata u austrijskom glavnom gradu vraća u Zagreb.

"Kao mladom diplomatu bile su mi to četiri nezaboravne godine. Među brojnim događajima i projektima posebno bih istaknuo Godinu kulture Hrvatska-Austrija 2017., dosad najveći projekt kojim se hrvatska kultura predstavila Austriji od uspostave bilateralnih odnosa. Riječ je o čak 102 kulturne manifestacije održane u godini dana. Kako bi sve to ostalo trajno zabilježeno, odlučili smo izdati i monografiju o Godini kulture Hrvatska-Austrija 2017. Njezin značaj prepoznala je i Austrija, te je najveći dio financijskih sredstava za objavljivanje dalo austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova. Drugi najveći projekt bila je izložba 'Otto Wagner i hrvatska arhitektura' koja je također privukla brojne Austrijance", rekao je Marić, istaknuvši kako je Austrijancima bilo važno predstaviti Hrvatsku ne samo kao poželjno i njihovo omiljeno turističko odredište, nego i kao zemlju bogate kulturne baštine.

"Sve u svemu, bio je pravi užitak raditi u sjajnom i uspješnom timu hrvatskog veleposlanstva", dodao je naš sugovornik, zaključivši kako su Austrijanci "sjajni i pouzdani poslovni partneri koji Hrvatsku, bez obzira na to što s njom nemaju zajedničku granicu, smatraju svojim dobrim susjedom i prijateljem".
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije