Proslava 50. obljetnice

Bile su uz hrvatski narod koji je tražio kruh i slobodu

Foto: Adolf Polegubić
1/5
05.12.2018.
u 08:54

Propovijed je uputio fra Joško Kodžoman. Posebno je Bogu zahvalio na daru sestara, koje Hrvate katolike u Frankfurtu i šire prate punih pet desetljeća

U povodu 50. obljetnice djelovanja Školskih sestara franjevki Krista Kralja – Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita u hrvatskim katoličkim župama (HKŽ) Frankfurt am Main i Main-Taunus/Hochtaunus organizirano je u Frankfurtu na Majni, u subotu 1. i nedjelju 2. prosinca, dvodnevno jubilejsko slavlje.

Zahvalno euharistijsko slavlje tim je povodom u punoj katedrali sv. Bartolomeja u Frankfurtu na Majni, na prvu nedjelju došašća, 2. prosinca, predvodio provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Joško Kodžoman u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, župnikom HKŽ Frankfurt am Main fra Željkom Ćurkovićem i dušobrižnikom u toj župi fra Ivanom Čikarom.

Nakon pozdravne riječi župnika fra Željka Ćurkovića čestitku sestrama uputio je dekan grada Frankfurta i katedralni župnik dr. Johannes zu Eltz, koji je ujedno poželio dobrodošlicu svim vjernicima. Ujedno je pročitao zahvalnicu u povodu jubileja sestara uime biskupa, Biskupije Limburg i uime cijele katoličke frankfurtske Crkve u znak zahvalnosti i priznanja. Predao je sestrama prigodni dar. U povodu toga jubileja HKŽ Frankfurt am Main izradio prigodni medaljon, a primjerak medaljona fra Željko darovao je dr. Johannesu zu Eltzu i limburškom biskupu mons. dr. Georgu Bätzingu, koji će mu predati dr. Johannes zu Eltz.

Potom je provincijalna predstojnica iz Splita s. Andrea Nazlić upoznala vjerničku zajednicu o djelovanju sestara te provincije u HKM Frankfurt am Main i Main-Taunus/Hochtaunus. 

"Jubileji nisu samo puko sjećanje i pjevanje hvalospjeva o prošlosti nego su prilika za novi zamah u hodu prema budućnosti. Stoga je vrlo važno kako danas živimo našu karizmu. Ovim misnim slavljem zahvalit ćemo Bogu što je snažio naše sestre u djelovanju u ovoj misiji od početka do danas. Drago mi je da se zlatno slavlje naših sestara u Frankfurtu događa u jubilejskoj godini naše družbe, koja slavi 150 godina postojanja. Naše su sestre pratile svoj narod koji je kroz svoju burnu povijest, a i danas, zbog brojnih razloga bio prisiljen ostaviti svoj topli dom i dragu domovinu te poći u nepoznato, u široki bijeli svijet tražeći kruh i slobodu. Nastojali smo mu biti blizu, osluškujući njihove potrebe, pružajući mu utjehu i pomoć u okviru svojih sposobnosti i mogućnosti", istaknula je, posebno zahvalivši Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja s čijim su franjevcima sestre djelovale i djeluju u toj župi.

Na misnome slavlju uime vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki u Rimu s. Klare Šimunović sudjelovala je generalna tajnica s. Samuela Klaić. Uz školske sestre Splitske provincije, sudjelovale su i školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina iz Mainza, sestre Majke Terezije te dušobrižnik u toj župi fra Kristijan Šilić.

Senka Jenjić pročitala je pismo vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki u Rimu s. Klare Šimunović. U pismu je s. Klara, između ostalog, istaknula kako je duhom prisutna na slavlju u zahvalnosti Bogu koji je preko brojnih sestara učinio živom i plodnom karizmu te družbe među vjernim hrvatskim pukom u Frankfurtu i okolici te u bližnjim hrvatskim katoličkim misijama – u Darmstadtu, Wiesbadenu, Offenbachu i Kelkheimu. 

"Požrtvovnim djelovanjem kroz odgoj u djevojačkom domu i dječjem vrtiću te kroz pastoralni rad u hrvatskim katoličkim zajednicama i posjećivanjem bolesnih i potrebnih sestre su svjedočile i navješćivale Božje kraljevstvo kroz služenje bližnjima u potrebi".

Propovijed je uputio fra Joško Kodžoman. Posebno je Bogu zahvalio na daru sestara koje Hrvate katolike u Frankfurtu i šire prate punih pet desetljeća. Ujedno je potaknuo vjernike na molitvu za nova zvanja. Zamolio je dr. Johannesa zu Eltza da prenese pozdrave biskupu dr. Georgu Bätzingu. Na misi se molilo i za pokojne sestre koje su djelovale u Frankfurtu. Na kraju je zahvalnu riječ uputio župnik fra Željko Ćurković.

Misno slavlje uveličao je župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović i uz orguljsku pratnju Lovre Vidoševića te Klapa "Munita" iz Zadra i VIS "Mali-pax".

U subotu 1. prosinca bila je proslava u sklopu nikolinjske proslave u dvorani "Saalbau Stadthalle" u Bergenu u Frankfurtu na Majni. U bogatom programu nastupili su župni mješoviti zbor "Mato Lešćan" pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović uz pratnju na klavijaturama Lovre Ivoševića. Potom je djelovanje sestara prikazano u četiri scenska dijela: Čuvarice djetinjstva (kako je izgledao jedan dan u vrtiću), Čuvarice vjere (biseri s vjeronauka), Čuvarice hrvatske riječi (guslar je odguslao nekoliko prigodnih strofa) i Čuvarice srca. Nastupila je i Klapa "Munita" iz Zadra.

Nakon toga prigodnu riječ uputili su provincijalna predstojnica iz Splita s. Andrea Nazlić; provincijal fra Joško Kodžoman; uime limburškog biskupa mons. dr. Georga Bätzinga, pomoćnog limburškog biskupa dr. Thomasa Löhra i generalnog vikara Wolfganga Röscha s. Agnes Lanfermann, referentica Redovničkog vijeća u biskupiji Limburg; uime vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki u Rimu s. Klare Šimunović generalna tajnica s. Samuela Klaić i župnik fra Željko Čurković.

Svi su oni biranim riječima svjedočili o pedeset godina plodnog djelovanja sestara te provincije u Frankfurtu,Main-Taunus/Hochtaunusu i Wiesbadenu. S. Agnes istaknula je kako je odlika vjere Hrvata katolika vjera srcem, koji svojom vjerom obogaćuju i Crkvu u biskupiji Limburg. Provincijal fra Joško Kodžoman zahvalio je sestrama koje su u toj župi djelovale i djeluju s franjevcima te provincije, a od 1968., kad su sestre došle na poziv tadašnjeg župnika fra Bernarda Dukića, do danas ih je ukupno trideset i šest, a franjevaca dvadeset i devet. Fra Željko uglednim je gostima, sestrama, svećenicima, kao i zaslužnima uime župe darovao prigodni medaljon. Danas su u pastoralni rad u HKŽ Frankfurt am Main uključene dvije sestre – s. Pavlimira Šimunović (orguljašica i voditeljica liturgijskog pjevanja) i pastoralna suradnica s. Filipa Smoljo, a u HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus pastoralna suradnica s. Magdalena Višić.

U drugom dijelu programa u sklopu nikolinjske proslave nastupile su sve tri župne folklorne skupine "Croatia ensemble", župni VIS "Pax", vjeroučenici su izveli predstavu "Istina o Božiću" kako to oni doživljavaju, nastupila je župna ženska klapa, djeca Hrvatske dopunske nastave koja su izvela i predstavu "Isus s interneta" i župni dječji zbor pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović. Nakon izvedbe pjesme „Moja domovina“, djeca su krasnoslovila pjesmu o sv. Nikoli, nakon čega je taj omiljeni svetac došao, pozdravio djecu i podijelio im darove. Program su vodili Doris Hofmann i Ivan Rimac.

U zabavnom dijelu nastupila je glazbena skupina "Upitnik" iz Offenbacha. U subotu 24. studenoga održan je prigodni program u povodu jubileja sestara u dvorani Hrvatskog centra u Frankfurtu. Kroz program je predstavljen život i djelo Školskih sestara franjevki u Frankfurtu i Main-Taunus/Hochtaunusu.

Komentara 1

MA
MarionSanborn
11:47 05.12.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti=====++++>>>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije