radni posjet

Državni tajnici Milas, Bušić i Mažar u trodnevnom posjetu Hrvatima u Bosni i Hercegovini

06.04.2018.
u 14:25

Na sastanku s vodstvom općine Dobretići razgovarano je o modalitetima suradnje u projektima kako bi se pomoglo u opstanku Hrvata na ovome prostoru posebice kroz programe stambenog zbrinjavanja.

Od 3.-5.travnja 2018., Zvonko Milas, državni tajnik, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zdravka Bušić, državna tajnica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Nikola Mažar, državni tajnik, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje boravili su u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje su se susreli s predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog, kulturnog i gospodarskog života u. Hercegovačko neretvanskoj i županiji Središnja Bosna.

Prvog dana radnog posjeta (3.4.2018.), državni tajnici posjetili su općine Čapljina, Stolac i Ravno gdje su se susreli s načelnicima i vodstvom općina. Razgovaralo se o širokom rasponu tema od socijalno-demografskih pitanja, školstva, gospodarstva, aktualnih infrastrukturnih projekata, ljudskih potencijala do planova za nastavak razvoja općina. Posebno su se osvrnuli na programe i projekte koji su realizirani i koji se planiraju realizirati u skoroj budućnosti, a sufinancirani su od strane Vlade Republike Hrvatske i koji prvenstveno imaju za cilj osiguravanje održivog ostanka i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanaka, državni tajnici su obišli projekte koje pomaže Vlada Republike Hrvatske: Modrič i Šuškovo naselje u Čapljini, OŠ Crnići u Stolcu, Dom za starije i nemoćne u Ravnom.

Drugog dana posjeta (4.4.2018.), državni tajnici, u pratnji Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH,  posjetili su općine Kreševo,  Kiseljak i Fojnica, gdje su se također susreli s načelnicima općina Kiseljak i Kreševo te predsjednikom Općinskog vijeća Fojnica. Tijekom posjeta, domaćini su predstavili aktualno stanje, poteškoće i izazove s kojima se općine i njeni žitelji nose nakon čega su državni tajnici, u pratnji domaćina, posjetili neke od projekata koje pomaže Vlada Republike Hrvatske poput Gradske športske dvorane, Doma zdravlja  i muzej pri franjevačkom samostanu „Sv. Katarine“ u Kreševu, osnovnu školu Kiseljak, gdje su učenici pripremili prigodan program i Edukacijsko rehabilitacijski centar za djecu s poteškoćama u razvoju u Kiseljaku te franjevački samostan Duha svetoga i muzej u Fojnici.

U sklopu posjeta općinama Lepeničke doline u Fojnici je upriličen i zajednički sastanak s hrvatskim dužnosnicima s područja Srednjobosanske županije ( Kreševo, Fojnica, Kiseljak, Bugojno, Jajce, Busoavača, Usoplje/ Gornji Vakuf)  kao i predstavnicima kulturnih, gospodarskih i vjerskih institucija.

"Došli smo kako bi s načelnicima općina i njihovim suradnicima te ostalim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH vidjeli koje konkretne mjere, aktivnosti i projekte možemo zajednički poduzeti kako bi žiteljima ovih krajeva osigurali perspektivu ostanka i razvoja" izjavio je Milas i dodao kako je upravo  moralna potpora ostanku i opstanku Hrvata u BiH, ne samo kroz projekte već jačanje osjećaja zajedništva hrvatskog naroda u Hrvatskoj i BiH na kojemu se intenzivno radi posljednjih nekoliko godina dala puni smisao ustavnoj obvezi Hrvatske za brigu o Hrvatima izvan Republike Hrvatske  "Nadam se i vjerujem da će zahvaljujući i projektima Vlade Republike Hrvatske Hrvati i u ovim prekrasnim krajevima ostati živjeti i graditi svoju budućnost", istaknuo je Milas.

"Budimo potpora jedni drugima. Nastavimo jačati naše zajedništvo i međusobno se pomagati", poručio je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Trećeg dana posjeta (5.4.2018.), državni tajnici su posjetili općine Busovača, Novi Travnik, i Dobretiće. U Busovači su održali sastanak s načelnikom općine Asimom Mekićem i Josipom Mravkom, predsjednikom OV Busovača te predstavnicima Hrvata iz društveno političkog života općine na kojem se razgovaralo o aktualnim problemima Hrvata ovog kraja kao i o mogućnostima poboljšanja životnog standarda i razvoja Busovače. Načelnik Općine Mekić kao i predsjednik OV Mravak izrazili su zadovoljstvo dolaskom  hrvatskog izaslanstva te zahvalili na dosadašnjoj potpori Republike Hrvatske ovom kraju.

Nakon sastanka, hrvatsko izaslanstvo, zajedno s domaćinima, obišlo je i gradilište doma za siromašne “Sv. Mihovil” koji gradi humanitarna udruga “Dar srca” iz Busovače. Predsjednica udruge Ružica Laštro upoznala je prisutne o dosadašnjim aktivnostima na ovom projektu te predstavila ostale aktivnosti udruge.

U Novom Travniku su posjetili Dom zdravlja Novi Travnik, gradilište Srednje škole te Dječji vrtić Anđeli gdje su predstavnici ovih institucija uručili zahvalnice Vladi Republike Hrvatske na konkretnoj potpori koju pruža u osiguravanju kvalitetnijih uvjeta života. Načelnik općine Refik Lendo te Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Središnja Bosna također su zahvalili državnim tajnicima i Vladi Republike Hrvatske na posjetu ali i na dosadašnjoj potpori obrazovnim i zdravstvenim institucijama  na području općine.

Na sastanku s vodstvom općine Dobretići razgovarano je o modalitetima suradnje u projektima kako bi se pomoglo u opstanku Hrvata na ovome prostoru posebice kroz programe stambenog zbrinjavanja. Načelnik općine Ivo Čakarić naglasio je kako je iznimno počašćen i zahvalan na ovoj posjeti jer ovu, najmlađu i najvišu općinu u Federaciji BiH, nikad do sada nije posjetilo ovako visoko izaslanstvo niti iz Republike Hrvatske niti iz Bosne i Hercegovine. „ Posjeta tri hrvatska državna tajnika našoj općini, koja je najmanja općina u FBiH,  je najbolja poruka da Hrvati ni u jednom dijelu Bosne i Hercegovine nisu i neće biti zaboravljeni“ naglasio je. Tijekom posjete Dobretićima izaslanstvo je posjetilo i osnovnu školu koju pohađa 35 učenika.

Tijekom trećeg dana posjeta, državni tajnici su posjetili i Hrvatsku bolnicu „Dr.fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj te KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku.

U sklopu ove posjete, državni tajnici su se susreli i s hrvatskim gospodarstvenicima u Središnjoj Bosni te su se na licu mjesta upoznali s njihovim poduzetničkim inicijativama – od pogona za proizvodnju bio sokova u Kiseljaku, novoizgrađenog turističkog kompleksa i Doma za starije u Fojnici.

Komentara 2

DU
Deleted user
21:51 06.04.2018.

bilo bi bolje..da hrvatima iz bosne.. niste nikad" pomagali" sa vasim znanjima i umijecima..evo da bi osta bar jedan vise.

Avatar Ronin
Ronin
08:46 07.04.2018.

Vratili se na rodnu grudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije