Otišla trećina stanovništva

Uznemirujuće! BiH napustilo 1,3 milijuna ljudi

Kolodvor
Davor Puklavec/PIXSELL
10.04.2018.
u 13:56

Dodatne migracije bit će ubrzane i zbog starenja stanovništva te negativnog nataliteta, ali i zato što mnogi bh. državljani imaju hrvatske putovnice

Bosna i Hercegovina balkanska je zemlja s najviše imigranata, a nakon odluke Njemačke da olakša izdavanje radnih dozvola građanima BiH, očekuje se još više odlazaka, navedeno je u studiji Bečkog instituta za ekonomske studije i Svjetske banke o stanju ekonomija zapadnog Balkana. 

"Trend će biti nastavljen, posebno zato što je Njemačka, kao glavno odredište bh. imigranata, olakšala procedure za građane BiH koji traže posao u toj zemlji", istaknuto je u studiji, a prenose Nezavisne novine.  

Dodatne migracije bit će ubrzane i zbog starenja stanovništva te negativnog nataliteta, ali i zato što mnogi bh. državljani imaju hrvatske putovnice 

U studiji je istaknuto da je Bosnu i Hercegovinu od raspada Jugoslavije do danas napustilo 1,3 milijuna ljudi, što iznosi trećinu stanovništva, nakon BiH slijedi Albanija s milijun, pa Srbija s 900 tisuća.

Osim u Njemačku, građani BiH uglavnom su odlazili u Sjedinjene Američke Države, državljani Srbije u Švicarsku i Australiju, Albanci u Italiju, a ljudi s Kosova u Njemačku. 

Što se tiče plaća u regiji, najbolja je situacija u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok su najniže plaće u Albaniji. 

"Iako je visina plaća različita od zemlje do zemlje, mjereno po kupovnoj moći, najbolja je situacija u Crnoj Gori i BiH, dok Albanija znatno zaostaje za zemljama regije. Sve zemlje regije osim Albanije imaju bolje plaće nego u Bugarskoj, dok su crnogorske plaće prestigle razinu u Mađarskoj", navedeno je. 

Nezaposlenost je, dijelom zbog bolje ekonomske aktivnosti i migracije, padala u svim zemljama osim na Kosovu, i od kraja 2016. do kraja 2017. pala je za 169 tisuća ljudi. Do najvećeg pada nezaposlenosti došlo je u BiH, i iznosi skoro pet posto. Sa stopom od 20,5 posto, kako je istaknuto, BiH je zabilježila najmanju nezaposlenost u povijesti.

"Podaci Svjetske banke iz 2017. upućuju na to da je do pada došlo u kombinaciji s povećanjem zaposlenosti, smanjenom participacijom radne snage i povećanom imigracijom", navedeno je. 

Također, BiH jedina je zemlja u kojoj je došlo do smanjenja samozapošljavanja. S druge strane, Srbija je po brojnim parametrima, kad je riječ o zapošljavanju i rastu gospodarstva, u regionalnom vrhu.

Komentara 2

Avatar toxic alien
toxic alien
00:46 11.04.2018.

U BiH su vec neko vrijeme spremni na te migracijske probleme. Za nadoknaditi 1.3 milijuna domicilnog stanovnistva, sve sto ti treba je 30-ak tisuca Arapa i 130 tisuca Arapkinja, pomnozi sa desetoro djece po svakoj Arapkinji, i njihovi demografski problemii su proslost. A vec sada nisu daleko od tog cilja.

BA
barinho19
09:57 11.04.2018.

To je sve planirano godinama unaprijed od UN i to se sad polako realizira. Ova područja će naseliti Sirijci,Iranci i ostali narodi sa istoka a mi idemo dalje odavde. Istjerati će ljude sa istoka zbog nafte a mi selimo dalje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije