Mađarsko-hrvatska večer

Bečanima predstavljene "slavonske kraljice" iz Gorjana

Hrvatska večer
Foto: Snježana Herek
1/4
21.11.2016.
u 09:13

Slavonija je svojim posebnostima oduševila prisutnu publiku koja je prvi put imala priliku čuti o starom hrvatskom običaju

Austrijski Institut za istraživanje narodne glazbe i etnomuzikologiju u Beču, u suradnji s Hrvatsko-gradišćanskim kulturnim društvom i potporu hrvatskog Veleposlanstva u Austriji te Balassi Instituta-Collegium Hungaricum Beč, organizirao je na bečkom Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost Mađarsko-hrvatsku večer. 

Splet narodnih pjesama i plesova u izvođenju hrvatskih i mađarskih glazbenika iz Pečuha – Andora Vegha, Zsombora Horvatha, Richarda Patkosa i Tamasa Cziganya, među kojima i izvorni slavonski bećarac, oduševio je brojnu publiku u dvorani.

Jednako oduševljenje izazvala su i zanimljiva izlaganja studenata bečkog Glazbenog sveučilišta, koji su na inicijativu zamjenika voditelja austrijskog Instituta za istraživanje glazbe i etnomuzikologiju prof. dr. Rudolfa Pietscha, svoje studijsko putovanje proveli u Slavoniji i Baranji.  

Slavoniju, njezinu glazbu, kulturu i stare običaje predstavila je studentica Adele Thoma, a Baranju Julia Maria Prömmer.

Slavonija je svojim posebnostima oduševila prisutnu publiku, koja je prvi put imala priliku čuti o starom hrvatskom običaju – proljetnom ophodu kraljica ili ljelja u Gorjanima.

Studijsko putovanje videosnimkama zabilježio je student Joachim Hombauer.

U ime organizatora, publiku su uvodno pozdravili prof. dr. Pietsch, koji je sa sveučilišnim prof. dr. Ulrichom Morgensternom govorio zašto su Slavonija i Baranja postali cilj studijskog putovanja, mađarski veleposlanik u Austriji dr. Janos Perenyi i tajnica Hrvatskog centra u Beču u čijem sklopu djeluje Hrvatsko-gradišćansko-kulturno društvo Gabriela Novak-Karall.

Iz hrvatskog Veleposlanstva u Austriji skupu je bila prisutna mr. Katarina Dorkin – Križ.

Mađarski veleposlanik Perenyi, govoreći o povijesnoj i kulturnoj povezanosti Austrije, Mađarske i Hrvatske osvrnuo se na Sigetsku bitku, čija se 450. obljetnica upravo slavi, istaknuvši kako nigdje u Europi nema primjera da tri naroda imaju zajedničkog junaka kao što je to "Zrinyi", mađarski kapetan Miklouš Zrinski. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije