Odmor i putovanja

Na bečkom sajmu turizma i izlagači iz Hrvatske

Bečki sajam
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
1/3
12.01.2018.
u 09:58

Kako je rekao direktor bečke podružnice HTZ-a Vlatković, kada je riječ o zanimanju Austrijanaca za odmor u Hrvatskoj, najave za ovogodišnju turističku sezonu "vrlo su optimistične", a ranije rezervacije "izvan su svakog očekivanja"

Na bečkom Sajmu za odmor i putovanje "Ferienmesse 2018.", najvećem međunarodnom turističkom sajmu u Austriji koji je otvoren jučer, posjetiteljima se među 850 izlagača iz 80 zemalja predstavljaju i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba te još 11 izlagača iz domovine.

Glavni organizator promocije Hrvatske kao turističke destinacije u Austriji je podružnica HTZ-a u Beču na čelu s direktorom Rankom Vlatkovićem koji je sa savjetnicom za gospodarstvo u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Tatjanom Mrvoš prisustvovao otvorenju manifestacije.

Sajam je otvorio predsjednik austrijske Gospodarske komore Christoph Leitl, pohvalivši najavu nove austrijske vlade o smanjenju PDV-a u turizmu s 13 na deset posto. Zemlja gost ovogodišnjeg sajma je Španjolska koja se predstavlja sa šest odredišta, a partner joj je austrijska pokrajina Salzburg.

Kako je rekao direktor bečke podružnice HTZ-a Vlatković, kada je riječ o zanimanju Austrijanaca za odmor u Hrvatskoj, najave za ovogodišnju turističku sezonu "vrlo su optimistične", a ranije rezervacije "izvan su svakog očekivanja". 

Vlatković je istaknuo kako je 2017. godina bila rekordna i da je u Hrvatskoj iz Austrije ostvareno 1,4 milijuna dolazaka (osam posto više nego 2016.), uz 7,6 milijuna noćenja (+ sedam posto). 

U ukupnom broju ostvarenih inozemnih noćenja 2017. Austrijanci su na trećem mjestu (7,85 posto), odmah iza Nijemaca i Slovenaca. Ono što je posebno značajno za hrvatski turizam jest da sve veći broj austrijskih turista rado boravi u našoj zemlji i u predsezoni i u posezoni. Samo u prosincu prošle godine bilo ih je u Zagrebu i Opatiji oko 26 tisuća. Stoga ovaj sajam dolazi u dobrom trenutku jer su Austrijanci poznati po tome što vrlo rano znaju rezervirati svoj godišnji odmor.

Osim turizmom, Hrvati će na bečkom sajmu predstaviti i svoju kulinarsku te enološku ponudu. Već po tradiciji na bečkom sajmu se istodobno održava i najveći salon automobila u Austriji "Vienna Autoshow", gdje ljubitelji mogu vidjeti 400 novih modela čak 40 različitih marki automobila. 

U sklopu sajma održava se i manifestacija "Svijet uživanja" (Genuss-Welt), gdje publika može uživati u "kuharskom showu uživo" najboljih španjolskih kuhara.

Organizator bečkog turističkog sajma najavio je kako očekuje da će do nedjelje 14. siječnja, kada se sajam zatvara, navedene tri sajamske priredbe posjetiti rekordnih 160 tisuća posjetitelja.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije