Uspjeh autorskog dvojca Kabiljo - Grgić

Austrijski mediji hvale hrvatski mjuzikl

Kralj je gol
Foto: Snježana Herek
1/2
02.08.2016.
u 10:39

Riječ je o glazbeno-scenskom mega spektaklu u kojem u pet predstava glumi, pjeva i pleše čak 85 stanovnika iz sela Mjenovo u Gradišću

"Kralj je gol - cijelo selo na nogama", "Goli kralj privlači brojne goste", "Kralj je gol na mjenovskoj pozornici", "Mjenovci opet pokazali svoju hrabrost i vještinu s mjuziklom Kralj je gol", samo su neki od naslova u austrijskim i gradišćansko-hrvatskim medijima proteklih dana koji su puni pohvala za premijerno u Austriji izvedeni hrvatski mjuzikl "Kralj je gol".

Djelo koje potpisuje autorski dvojac, skladatelj Alfi Kabiljo i libretist Milan Grgić, ubraja se među njihova najuspjelija. 

Protagonisti su amaterska kazališna skupina "Mlada inicijativa Mjenovo" na čelu s Patrikom Buranićem.

Skandal na otoku

Riječ je o glazbeno-scenskom mega spektaklu u kojem u pet predstava glumi, pjeva i pleše čak 85 stanovnika iz sela Mjenovo u Gradišću, uglavnom gradišćanskih Hrvata, od najmlađe do najstarije dobne skupine. 

Radnja je istinita i odvija se na otoku Rabu gdje su u ljeto 1936. godine stigli engleski kralj Edward VIII. i lady Wallis Simpson jahtom "Nahtlin". 

Stanovnici istoimenog gradića na tom hrvatskom otoku visokim su gostima priredili svečani doček, no taj se kratki posjet ubrzo pretvorio u neviđeni skandal: na gradskoj plaži Edward VIII. i njegova prijateljica kupali su se goli. 

Ta bi se epizoda možda brzo zaboravila da golišavce svojim foto aparatom iz potaje nije slikao mjesni fotograf Toni. 

Glavne uloge igraju Hannah Daraboš, koja je vjerno oživjela Wallis Simpson i Karl Fleischhacker koji se odlično snašao u ulozi kralja.

Sjajna dramaturgija, komični dijalozi, lako pamtljiva glazba, te impozantne umjetničke kreacije članova amaterske kazališne skupine MIM, kao i nadahnuta režija intendantice Irene Daraboš osvojila je publiku. 

Upečatljivi umjetnički doprinos Jakova Zvonarića i dirigenta orkestra Edija Jahnsa, kolibretista Mate Palatina koji je tekstove znalački prenio na hrvatski idiom Gradišća, te plesnih stručnjaka Srđana i Petre Borote-Buranić, publika je u svakoj predstavi nagradila frenetičnim pljeskom. 

Posljednja predstava održana u proteklu subotu

Posebnost ovogodišnjih nastupa sjajnih umjetnika je i prijevod predstave na njemački.

Pregršt pohvala i čestitki članovima ansambla i svim ostalima koji su sudjelovali u organizaciji i produkciji hrvatskog mjuzikla "Kralj je gol" uputio je osobno i njegov skladatelj Alfi Kabiljo.

"Ovo je nevjerojatno profesionalna predstava, predivna izvedba i toliko sam sretan da su ovo predstavili u gradišćanskom Mjenovu", izjavio je Kabiljo, a prenio glavni urednik tjednika gradišćanskih Hrvata "Hrvatski list", Petar Tyran.

Hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković rekla je za Večernji list da je "oduševljena predstavom i izvođačima koji su, iako su čisti amateri, priredili sjajnu predstavu".

Promovirali Gradišće

"Ono što me je posebno impresioniralo je da je cijelo jedno selo, od djece do onih najstarijih, bilo spremno dati svoj doprinos ovom kulturnom događaju, koji promovira ne samo Mjenovo, Gradišće i Austriju nego i Hrvatsku i hrvatski autorski dvojac Kabiljo - Grgić", dodala je dr. Cvjetković. 

Napomenula je kako je predložila intendantici Ireni Daraboš da 2017., kada je Godina Kulture Austrija-Hrvatska, Mlada inicijativa Mjenova postavi na pozornicu Tijardovićevu "Malu Floramye".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije