NOVOGODIŠNJI KONCERT

Ansambl WISE u Beču “Jelačić maršom” zakoračio u Novu godinu

Foto: Snježana Herek
1/6
10.01.2022.
u 15:40

. Publici se je predstavila i violinistica i violistica Andrea Nikolić svojim solo nastupima, ali i u komornoj izvedbi s vrsnom violinisticom Kutnar.

Buran i  dugotrajan pljesak oduševljene publike u nedjelju navečer u koncertnoj dvorani Brotfabrik “Anker” u Beču, najbolja su potvrda impozantnog Novogodišnjeg koncerta komorne glazbe međunarodnog ansambla WISE, pod umjetničkim vodstvom violinistice i violistice Andree  Nikolić, u kojem svira i veliki broj mladih hrvatskih umjetnika. 

Koncertu su, između ostalih, bili nazočni hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić i njegovi kolege veleposlanici iz Francuske, Makedonije i Kosova. 

“ I ovaj je koncert potvrde koliku snagu imaju kultura i umjetnost u povezivanju, pomirbi, međusobnom razumijevanju. To je važan doprinos umjetnica i umjetnika zajedništvu u ovo vrijeme pandemijske i ostalih nestabilnosti i mnogih političkih disonanci, koji je potrebniji nego ikada prije”, rekao je hrvatski veleposlanik, zahvalivši se pritom glazbenicima na njihovom angažmanu i promociji hrvatske glazbene baštine i skladatelja u Austriji i šire. Glunčić je istakao kako je Veleposlanstvo RH u Beču uvijek davalo podršku  mladim hrvatskim umjetnicima u Austriji i raznim kulturno-umjetničkim projektima, napomenuvši kako će se to i dalje nastaviti.
Šefica ansambla “WISE” je uvodno svima nazočnima zaželjela dobrodošlicu, zahvalivši  posebno u Austriji akreditiranim stranim veleposlanicima na dolasku i potpori.

Foto: Snježana Herek

Posebnost Novogodišnjeg koncerta, koji je počeo “Jelačić maršom” Johanna Straussa sina, kako je za Večernji list rekla njegova umjetnička voditeljica Andrea Nikolić, bila je da je koncert bio “ne samo prvi Novogodišnji koncert nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa nego je bio i glazbeni prilog Ansambla obilježavanju 30. godišnjice međunarodnog priznanja samostalnosti Republike Hrvatske i austrijsko-hrvatskih odnosa, te uvod u ovogodišnji CroArt festival suvremene glazbe WISE-a  u Beču”.
Uz stalne članice Ansambla na koncertu su nastupile i  gošće  iz Hrvatske, violinistica Katarina Kutnar i violončelistica Lucija Pejković, te mlada hrvatska sopranistica Josipa Bainac iz Beča, kao i  pijanistica Nataša Veljković, koja je sjajno odsvirala “Notturni” op. 50, najpoznatije hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Svakako treba istaći i sjajnog mladog hrvatskog pijanista Stipu Bilića, koji marljivo i uspješno gradi svoju karijeru  u Beču. Publici se je predstavila i violinistica i violistica Andrea Nikolić svojim solo nastupima, ali i u komornoj izvedbi s vrsnom violinisticom Kutnar. Uz navedene umjetnike, glazbenom sjaju koncerta uveliko su doprinijeli i ostali vrsni umjetnici u Ansamblu, oboistica Ivana Nikolić, violinista Pouria Osanlou, violončelista Rodrigo Samano Albarran i harmonikaš Nikola Đorić. 

Ono što je također publiku, posebice hrvatsku, dovelo do usijanja je arija “Oda zemlji” iz opere “Mila Gojsalića”, hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca koju je bravurozno otpjevala sopranistica Josipa Bainac, koja plijeni pozornost publike i glasom i stasom. Publika je potom mogla čuti i pjesmu “Raca plava po Dravi” Josipa Štolcera Slavenskog. Uz navedena djela, na programu su bila i djela Ericha W. Korngolda, Gabriele Proy, Ennia Morriconea, Henria Vieuxtempsa, salvatorea Cardilla, Astora Piazzola, Dmitrija Šoštakoviča, kao i tradicionalne pjesme iz raznih krajeva.

Foto: Snježana Herek

Koncert je završio s dvije pjesme iz glazbene radionice obitelji Strauss:”Ruže s juga” Johanna Straussa sina, te potom s diljem svijeta popularnim “Radetzky maršem” njegovog oca, koji je, kao što je to već uobičajeno publika po taktu otpljeskala zajedno s glazbenicima, uz oduševljenje svih nazočnih.

U svakom slučaju sjajna promocija mladih hrvatskih glazbenika u Austriji i ansambala WISE, koji su, unatoč pandemijskim neprilikama, sjajno iskoristi prvu priliku da Austrijancima i svim ostalim gostima pokažu i dokažu svoje zavidne glazbene mogućnosti i umijeće, o kojem će se zasigurno, još mnogo toga čuti.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije