Chicago

Anita Kontrec održala Malu školu glagoljice za djecu dijaspore

Foto: Anita Kontrec
1/7
13.06.2019.
u 23:11

Uz izložbu su održana i dva događaja pri kojima se umjetnica susrela sa svima zainteresiranima za svoj rad. Mnogi posjetitelji mogli su iz prve ruke čuti odakle gospođi Kontrec nadahnuće i vizija

U sklopu Hrvatsko-američkog dana u Chicagu boravila je umjetnica Anita Kontrec koja je u prostoru John David Mooney fundacije predstavila svoju izložbu pod nazivom "Pismo i arhitektura".

Izložba se bavila istraživanjem paralela u razvoju pisma i arhitekture, što je ujedno i tema kojom se ova interdisciplinarna umjetnica bavi još od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća.

Fokus događaja bio je odnos glagoljice i ranoromaničke arhitekture u Hrvatskoj. Umjetnica je svojim radovima vodila svojevrstan dijalog s djelima Ivana Meštrovića koja su prvi put izložena u javnosti, zahvaljujući posudbi od hrvatskih franjevaca u Chicagu, u čijem se vlasništvu spomenuti radovi i nalaze.

Uz izložbu su održana i dva događaja pri kojima se umjetnica susrela sa svima zainteresiranima za svoj rad. Mnogi posjetitelji mogli su iz prve ruke čuti odakle gospođi Kontrec nadahnuće i vizija.

Održana je i tzv. "Mala škola glagoljice" koja je bila namijenjena susretu s djecom. U izložbenom prostoru mališani su se okušali u pisanju i razumijevanju glagoljaškog pisma.

Ugodno poslijepodne bilo je ispunjeno zabavom, smijehom i zadovoljstvom, a susret je polučio upravo ono što je bio i glavni cilj – upoznati djecu s kulturnom i povijesnom baštinom naše domovine. Poneki od njih već su sljedeći dan u školama ponosno predstavili stečeno znanje.

Gospođa Anita Kontrec tako je stvorila prijateljstva i svojim djelima dotaknula čak i one najmanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije