Ana Vidović

Hrvatica s američkom adresom ostavila bez daha bečku publiku

Ana Vidović
Foto: MIC.hr
1/2
28.11.2017.
u 09:17

Bio je to jedan od vrhunaca 13. festivala hrvatske glazbe u Beču i večer za pamćenje. I sjajna promocija hrvatske glazbene baštine i umjetnika u Austriji

Mlada Karlovčanka i virtuozna gitaristica Ana Vidović, koja nastupa u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama, a stalno živi u Sjedinjenim Američkim Državama, održala je u petak navečer u rasprodanoj Schubertovoj dvorani bečkog Konzerthausa, veličanstveni gitaristički recital za pamćenje.

Ova 37-godišnja hrvatska kraljica gitare svojim je tehničkim bravurama najvišeg umjetničkog dometa i nevjerojatnom virtuoznošću prebiranja po žicama bečku publiku, uglavnom pretplatnike austrijskog koncertnog ciklusa Jeunesse, ostavljala bez daha. 

Vrhunskim oblikovanjem zahtjevnog glazbenog materijala i besprijekornim suptilnim izvedbama antologijskih djela svjetske gitarističke literature koje potpisuju Johann Sebastian Bach, Mauro Giuliani, Domenico Scarlatti, Francisco Tarrega, Agustin Barrios-Mangore, Federico Moreno Torroba te prerano preminuli hrvatski skladatelj Slavko Fumić, Ana Vidović publici je jasno dala do znanja da je isključivo zanima put vrhunskog gitarizma.

Prisutni su nagradili mladu i karizmatičnu gitarističku zvijezdu ovacijama, povicima "bravo" i višestrukim pozivima na "bis", dok je Ana uzvratila s tri dodatka, i to dva po izboru publike: Asturias Isaaca Albeniza i Yesterday Beatlesa u sofisticiranoj obradi japanskog skladatelja Torua Takemitsua.  

I ta njezina simpatična gesta najbolja je potvrda čarobnih vibracija koje su strujale te večeri između ove hrvatske kraljice gitare i bečkih glazbenih znalaca.

U svakom slučaju, bio je to jedan od vrhunaca 13. Festivala hrvatske glazbe u Beču i večer za pamćenje. I sjajna promocija hrvatske glazbene baštine i umjetnika u Austriji. 

Na koncertu je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, a oduševljenje događajem nije skrivao ni muzikolog Davor Merkaš, inače inicijator, producent i urednik Festivala hrvatske glazbe u Beču, čiji je organizator Muzičko-informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

"O svjetskoj reputaciji hrvatske gitaristice s američkom adresom govori i podatak da su ulaznice za koncert bile rasprodane mnogo prije. Večeras se doslovce tražilo mjesto više“, rekao je Merkaš, dodavši: "Veličanstven nastup! Ana Vidović svoju je izvođačku  gitarističku tehniku izgradila do savršenstva, što joj omogućuje da dođe do metafizičke srži glazbe i čiste glazbene supstancije, a to je odlika samo najboljih". 

Napomenuo je i kako je umjetnica briljantni izdanak zagrebačke gitarističke škole te da je studirala u klasi prof. Istvana Römera, koji je bio student Darka Petrinjaka, vrhunskog glazbenog pedagoga.

Velikom snagom Ana Vidović kroči njihovim stopama. Nadamo se da ćemo je češće viđati na hrvatskim i europskim koncertnim pozornicama na ponos Hrvatskoj jer ipak je ona jedna od najmlađih virtuoza klasične gitare u svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije