Pipi Duga Čarapa

Bečki i gradišćanski Hrvati ponosno predstavili svoj jezik

Europski dan jezika
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
1/4
02.10.2017.
u 09:33

Sve prisutne uvodno je pozdravio Achim Braun napomenuvši kako je ovu manifestaciju iniciralo Vijeće Europe 2001. godine s ciljem isticanja višejezičnosti kao jednog od glavnih pokazatelja multikulturalnog karaktera europske integracije

Bečki i gradišćanski Hrvati i ove su godine u Europskom domu u Beču imali priliku predstaviti standardni i gradišćansko-hrvatski jezik, kao izvedbu standardnog hrvatskog jezika.

"Predstavništvo Europske komisije u Austriji svake godine na Europski dan jezika poziva predstavnike navedenih institucija koji zastupaju 24 službena jezika Europske unije i neke od šezdesetak europskih regionalnih i manjinskih jezika da svojim izlaganjima obogate program ove manifestacije", rekao je Domagoj Marić, nadležan za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji .

Predstavnici veleposlanstava i kulturnih instituta europskih zemalja čitali su odabrani ulomak iz dječjeg romana "Pipi Duga Čarapa", Šveđanke Astrid Lindgren na nacionalnim jezicima. 

Ulomak na standardnom hrvatskom jeziku pročitao je Domagoj Marić, a na gradišćanskohrvatskom književnica Ana Šoretić. Marić je istaknuo kako je obilježavanje Europskog dana jezika ove godine bila jedna od manifestacija Godine kulture: Austrija-Hrvatska 2017.  

Svoj doprinos obilježavanju dala je i članica hrvatske zajednice u Beču Tatjana Šehić koja je vodila jednu od ukupno četiri održanih radionica namijenjenih djeci.

Sve prisutne uvodno je pozdravio Achim Braun napomenuvši kako je ovu manifestaciju iniciralo Vijeće Europe 2001. godine radi isticanja višejezičnosti kao jednog od glavnih pokazatelja multikulturalnog karaktera europske integracije. Naglasio je da je višejezičnost jedan od temeljnih postulata Europske unije i Vijeća Europe.

O romanu "Pipi Duga Čarapa" i njegovoj ulozi u svjetskoj književnosti govorila je prof. dr. Eve Vetter s Bečkog sveučilišta koja je otkrila kako je poruka glavnog lika jednog od najpoznatijih dječjih romana iz 1945. godine, aktualnog i danas, poticanje na hrabrost.

Svečanom obilježavanju Europskog dana jezika pridružio se i Talijanski kulturni institut u Beču, kratkim igrokazom na temu "Pipi Duga Čarapa".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije