Kriminalac? To mi je u krvi!

Životni put Hrvata u Njemačkoj. Od zidara do Hollywooda

Vjekoslav Katušin
Foto: Privatni album
1/7
16.10.2016.
u 10:29

Kad je imao samo godinu dana, Vjekoslav je s majkom i starijim bratom došao živjeti u domovinu

Vjekoslav Katušin, njemački producent hrvatskog podrijetla nedavno je u Osijeku snimio film s hollywoodskom zvijezdom Ericom Robertsom. Bratu poznate oskarovke Julije Roberts bio je to peti posjet Hrvatskoj.

Vjekoslav u uratku "Someone Dies Tonight" glumi opasnog mafijaškog kuma. Riječ je o međunarodnom projektu i prvom trileru snimljenom u Hrvatskoj. Redatelj je Talijan Aurelio Agliata.

U filmu ćemo vidjeti priču o prijateljima koji putuju prema Grčkoj, no u Slavoniji im se događa čudna prometna nesreća.

Hrvat Marko (Igor Pečenjev) predlaže im da budu njegovi gosti dok se automobil ne popravi.

Nitko od četvorice prijatelja ne zna da je nesreća pomno isplanirana jer otac glavne junakinje (Eric Roberts) ima veliki novčani dug prema hrvatskom mafijaškom kumu (Vjekoslavu Katušinu).  

"Kum šalje svoje ljude da otmu njegovu kćer kako bi što prije došao do novca. Naravno, nju prijatelji brane od ubojica", priča Katušin.

Film će doživjeti premijeru sljedeće godine, prvo u Los Angelesu, a zatim u Zagrebu. 

Na pitanje kako se snašao u ulozi negativca, naš sugovornik odgovara s osmijehom: "Kao riba u vodi. Volim glumiti mafijaše, to mi leži u krvi".

No, u privatnom životu je zapravo drukčiji: romantičan, dobar kuhar i nije osoba za disco klubove. 

"Više se volim družiti s prijateljima, putovati, otići u kino..."

Nije želio otkriti ima li djevojku. 

"To je moja slatka tajna".

Ipak, njegovi roditelj Jela i Marko rado bi jednu snašu. Iz Mainza su se vratili u Baranju.

"U Hrvatskoj im je ljepše, ali i meni pa dosta vremena provodimo tamo". 

Kad je imao samo godinu dana, Vjekoslav je s majkom i starijim bratom došao živjeti u Hrvatsku.

Potom se kao petogodišnjak vratio ocu u Mainz i tamo završio školu za zidara. To mu se nije svidjelo pa je odlučio postati financijski savjetnik. 

No, filmsko platno bilo mu je u mislima od malih nogu. Posebno su ga oduševili Bud Spencer i Bruce Willis kojeg je upoznao 2006. na premijeri komedije "Over the Hedge".

Nakon toga je otputovao u Rim kako bi pronašao svog idola Spencera. Uslijedilo je veliko prijateljstvo koje je odredilo Vjekoslavov životni put.

Tad je dobio svoju prvu ulogu u filmu "Kaskaderi". Uslijedili su angažmani za "Superhelden - Hasenbrot und Waldgeflüster" i "Blood Wars". 

Nakon jednog razgovora sa Spencerom, Katušin je 2007. otvorio produkcijsku tvrtku. Počeo je amaterski, no s godinama je postao pravi profesionalac. 

Svoj prvi uradak "Živi brzo i umri mlad" snimio je s prijateljima. 

Potom je napisao scenarij za drugi film "The Last Coup". Ubrzo je počeo surađivati i sa Sylvesterom Stalloneom, 50 Centom, Jeanette Biedermann, Ralfom Schmitzom, Bernhardom Hoëckerom i Ottom Waalkesom.

Upoznao je i redatelja Uwe Bolla koji mu je dao ulogu boks promotora u sportskoj drami "Max Schmeling". Upravo je Katušin Bollu otvorio vrata Hrvatske. 

Naš sugovornik priznaje da njegovog uspjeha ne bi bilo bez dobrih poznanstava i kontakata, ali i sreće.

"Konkurencija je velika, a filmska industrija zeznuta. Svi ti žele zabiti nož u leđa, vlada nevjerojatna ljubomora".

Katušin danas više radi u Hrvatskoj, nego u Njemačkoj. 

"Žao mi je kad vidim koliko ovdje ima producenata, a nitko nije uspio dovesti velike glumačke zvijezde. Meni je cilj da u Hrvatsku dođe što više poznatih glumaca, filmskih projekata i filmaša. Projekt koji u Americi stoji 20 milijuna, ovdje može biti milijun dolara, a kvaliteta ista. O scenama Lijepe Naše da ne govorim", zaključuje.

Komentara 3

PS
ps25
15:02 16.10.2016.

Od slobodnog zidara do Hollywooda..

DC
DC
15:50 16.10.2016.

Nasilje i krv... i onda ce cinicni Holivud zgraza nad onim sto je Trump rekao prije desetak godina... Svasta.

DU
Deleted user
14:31 16.10.2016.

Bravo.Samo izbjegavaj Bresana i Hribara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije