Buzet, 1521. – Željezno, Austrija, poslije 1568.

Prvi prevoditelj Novog zavjeta, tiskanog na glagoljici

Glagoljica
Goran Jakuš/PIXSELL
06.12.2017.
u 09:42

Prema njegovim uputama lijevana su glagoljska slova u Nürnbergu. U predgovoru Novom testamentu, Konzul izrijekom kaže da je glagoljska slova dao izraditi gledajući na onu staru hrvacku štampu u Brvijalih i Misalih

Stjepan Konzul Istranin bio je hrvatski pisac, prevoditelj i nakladnik. Prvi je preveo Novi zavjet na hrvatski jezik, a djelovao je i kao pop glagoljaš u Starom Pazinu. Kasnije je prešao na protestantizam te postao propovjednikom u Ljubljani i Kranju. 

U Njemačkoj je 1552. stupio u suradnju s Primožom Trubarom i započeo djelovanje u službi Ivana Ungnade kao prevoditelj, redaktor i slagar u Urachu, gdje je radila slavenska tiskara i izdavala protestantske knjige na glagoljici, latinici i ćirilici. 

Prema njegovim uputama lijevana su glagoljska slova u Nürnbergu. U predgovoru Novom testamentu, Konzul izrijekom kaže da je glagoljska slova dao izraditi gledajući na onu staru hrvacku štampu u Brvijalih i Misalih. 

Uspješno je vodio tiskaru u Urachu te je kao prevoditelja 1561. angažirao Antuna Dalmatina koji je poznavao grčki i hebrejski. Tako su zajedno izdali vlastiti prijevod Novoga zavjeta, tiskan na glagoljici i ćirilici. 

Iako su pokušali prevesti cijelu Bibliju, uspjeli su objaviti samo dijelove – cjelovit Novi zavjet (Prvi del novoga testamenta, 1562., Drugi del novoga testamenta, 1563.), a od Starog zavjeta (Proroke, 1564. – očuvan latinički primjerak). 

Ostali materijali su, nažalost, izgubljeni. Međutim, objavio je niz djela namijenjenih vjerskoj poduci. Konzul je djelovao i među Hrvatima u Austriji i Mađarskoj.  

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije