Hrvatska katolička misija Essen

Utočište za hrvatske emigrante koji su pobjegli od progona i zatvora

Foto: Adolf Polegubić
1/6
21.09.2018.
u 07:19

Vjeronaučna pouka organizira se za vjeroučenike od prvog do desetog razreda. U misiji djeluje skupina čitača. Tu je i ministrantska skupina. Djeluje i mješoviti župni zbor te zbor mladih

Hrvatska katolička misija Essen djeluje u Pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija u sklopu Biskupije Essen. Dolaskom svećenika Zagrebačke nadbiskupije u Essen vlč. Franje Lodete počinje hrvatska pastva na području Essena i okolnih gradova 1956.

Te je godine osnovana personalna hrvatska katolička župa za rursko područje sa sjedištem u Essenu. Godine 1973. Hrvatska katolička misija Essen podijeljena je na Essen-centar i Essen-Vogelheim. Voditeljem Essen-centra imenovan je franjevac trećoredac o. Danijel Mihatov (1973. – 1976.). Naslijedio ga je franjevac trećoredac o. Ivan Milanović (1976. – 1977.), a potom je voditeljem misije imenovan svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Stjepan Penić (1977. – 1980.). 

U Essen-Vogelheimu nastavio je djelovanje vlč. Lodeta (1956. – 1980.). Godine 1980. od te dvije misije ponovno nastaje jedna – HKM Essen, koju od tada pa do danas vodi vlč. Penić. Misija danas broji 2500 vjernika. Kao pastoralna suradnica djelovala je s. Zdenka Tomas (1972. – 1976.), a danas su tamo s. Alis Lovrić od 1976. i s. Fanita Jukić od 1979. godine.

Vlč. Franjo Lodeta na područje Essen-Vogelheim došao je uz pomoć njemačkog župnika župe sv. Tome Mora vlč. Alberta Schmidta i počeo okupljati Hrvate, s njima slaviti misu na hrvatskom jeziku i dijeliti sakramente. Tada su to uglavnom bili hrvatski emigranti koji su po završetku Drugog svjetskog rata i kasnije prebjegli u Njemačku kako bi se zaštitili od tadašnjih vlasti, od progona i zatvora, a tu su pronalazili radno mjesto uglavnom u rudnicima.

Essenski biskup dr. Franz Hensbach i župnik vlč. Schmidt najzaslužniji su da je hrvatska misija u tome gradu 25. svibnja 1966. dobila svoju novosagrađenu kapelu posvećenu Majci Božjoj Kraljici Hrvata i župnu kuću, a hrvatske sestre Družbe služavke Malog Isusa Provincije sv. Josipa iz Splita novosagrađeni samostan. Kroz sve vrijeme postojanja misija je bila aktivna u pastoralnom, socijalnom i kulturnom radu za Hrvate u Essenu. Sve sestre iz samostana bile su povezane s misijom i pomagale su u njezinu djelovanju.

Nedjeljna misna slavlja služe se u Essenu u crkvi sv. Tome Mora i u Anbetung Kirche. Misa se svakoga dana slavi u misijskoj kapeli, u kojoj pribivaju časne sestre i vjernici. Priprava za sakramente prve pričesti i potvrde drži se sat vremena prije nedjeljnog misnog slavlja u crkvi sv. Tome Mora. Nakon toga vjeroučenici s roditeljima sudjeluju na misi.

Vjeronaučna pouka organizira se za vjeroučenike od prvog do desetog razreda. U misiji djeluje skupina čitača. Tu je i ministrantska skupina. Djeluje i mješoviti župni zbor te zbor mladih. Veće proslave organiziraju se za blagdan zaštitnika župe sv. Tome Mora svake godine u lipnju, na kojem se okupi i do tisuću ljudi. Nakon mise za sve se priprema ručak, a prihod je namijenjen u dobrotvorne svrhe. 

Misija također organizira proslave za blagdan bl. Alojzija Stepinca, Majčin dan, Martinje i Božić. Vjernici iz misije svake godine hodočaste u Lurd, Neviges i Kevelaer, a svake druge godine u Rim. U misiji djeluje folklorna skupina "Mala Kapela" s dječjom skupinom i skupinom mladih. Također je aktivna i udruga žena. Suradnja s drugim hrvatskim misijama vrlo je dobra. To je posebno vidljivo za organiziranja zajedničkih ispovijedi za Božić i Uskrs. Također odgovorni u misiji izvrsno surađuju i s mjesnom njemačkom Crkvom, poglavito u župi u kojoj se služe mise na hrvatskom jeziku.

U prigodi proslave 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Essen 2006. godine dugogodišnji ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu mons. Vladimir Stanković istaknuo je kako HKM Essen ima svoje posebno značenje u cijeloj Njemačkoj. 

"Kao ravnatelj Hrvatske inozemne pastve imao sam tri centra: jedan u Zagrebu, jedan u Rimu, a jedan ovdje u Essenu. Naime, na apel i proglas kardinala Kuharića hrvatska emigracija bila je pozvana, dakle sve naše župe diljem svijeta, njih 192, od Australije do Amerike, da šalju doprinos i pomoć. Adresa na koju su pomoć upućivali svećenici iz cijeloga svijeta bila je upravo ova misija, a s tim novcem je sa mnom, a tada sam bio predsjednik Hrvatskoga Caritasa, upravljao, raspoređivao i vjerno služio vlč. Stjepan Penić. Također određena pomoć koju su razne institucije iz Njemačke davale za crkvene potrebe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini išle su preko centra u Essenu. To je išlo strogo povjerljivo, a pritom je također uz mene u realizaciji te pomoći sudjelovao vlč. Penić. Moram istaknuti i zahvaliti ovom prilikom jer je u onim olovnim vremenima komunizma bilo mnogo plemenitih i dobrih ljudi. I ova zemlja i ova Crkva i druge dobrotvorne institucije u onom vremenu jako mnogo su pomagale, a tada o tome nismo smjeli govoriti, nismo im glasno smjeli ni zahvaliti. Došla je slobodna Hrvatska i danas to smijemo reći. Bogu hvala za slobodnu Hrvatsku i plemenitu i dobru Njemačku", rekao je mons. Vladimir Stanković. 

Godine 1976. objavljena je mala spomen-knjiga o misiji u povodu 20. obljetnice HKM-a u Essenu: Vladimir Stanković, (odg. urednik), Hrvati u Ruhru – uz 20. obljetnicu Hrvatske katoličke župe u Essenu, Kršćanska sadašnjost iz Zagreba i Župa sv. Marije u Essenu, Zagreb-Essen, 1976. 

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 1

MK
miro.krsticevich
09:30 21.09.2018.

Hrvatska katolička crkva je najzaslužnija za opstanak Hrvata na ovim prostorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije