Baden-Württemberg II.

Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Srednji Baden

Foto: Adolf Polegubić
1/15
04.05.2018.
u 11:46

Šezdesetih godina na području današnje misije slavile su se mise na hrvatskom jeziku ponajviše zahvaljujući skrbi tadašnjih dušobrižnika fra Dane Milasa i vlč. Ivana Plješe, koji su među Hrvatima djelovali na području gotovo cijele nadbiskupije Freiburg

Hrvatska katolička misija Srednji Baden (Mittelbaden) nalazi se u pastoralnom području Baden-Württemberg II., a djeluje u sklopu Nadbiskupije Freiburg. Misija je osnovana 2005. sa sjedištem u Karlsruheu. Tada su ujedinjene bivše hrvatske katoličke misije Karlsruhe, Pforzheim-Bruchsal, Gaggenau-Rastatt i Offenburg. Pastoralna skrb povjerena je članovima Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca iz Zagreba. Zajednica danas broji oko 12 tisuća vjernika. 

Hrvatska katolička misija Srednji Baden danas se sastoji od zajednica Baden-Baden, Bretten, Bruchsal, Eppingen, Gaggenau, Karlsruhe, Kehl, Mingolsheim, Offenburg, Pforzheim, Rastatt i Waghäusel-Kirrlach. Voditelj misije je o. Ivo Nedić, a u njoj djeluju još dušobrižnici dr. o. Vinko Kraljević, o. Mihael Rodić i o. Vjekoslav Kanić. 

U pastoralu su pastoralni referent Dominik Spajić i pastoralna suradnica Sanja Jakopić. Tajnica je Monika Mišić. Mise se slave u Baden-Badenu – Klosterkirche vom Heiligen Grabu, u Brettenu – crkva St. Stephanus, u Bruchsalu – crkva St. Paul, u Eppingenu – crkva Unsere Liebe Frau, u Gaggenau – crkva St. Josef, Karlsruhe – crkva St. Michael, u Kehlu – crkva St. Johannes Nepomuk, u Offenburgu – crkva St. Fidelis, u Pforzheimu – crkva St. Antonius, u Rastattu – crkva Herz Jesu im Dörfel i u Waghäusel-Kirrlachu – Alfred-Delp-Haus.

U misiji se održava vjeronauk, a tu je i pjevački zbor, dječji zbor, igraonica i folklor. Misija ima i svoju internetsku stranicu. U njoj djeluju brojne zajednice – ministranti, čitači, crkveni zborovi, misijska vijeća, folklor... Redovito se drži vjeronauk za sve dobne skupine, dijele se sakramenti, skrbi se za bolesnike i zatvorenike. Članovi misije prisutni su na hodočašćima (Lurd, Fatima, Rim, Sveta Zemlja). U misiji trajno djeluje karitativni duh. Brojni angažirani vjernici laici snaga su i potpora za daljnji rad. 

Šezdesetih godina na području današnje misije slavile su se mise na hrvatskom jeziku ponajviše zahvaljujući skrbi tadašnjih dušobrižnika fra Dane Milasa i vlč. Ivana Plješe koji su među Hrvatima djelovali na području gotovo cijele nadbiskupije Freiburg. 

Kako je misija nastala od bivših misija Karlsruhe, Pforzheim-Bruchsal, Gaggenau-Rastatt i Offenburg, u nastavku donosimo i nekoliko podataka o svakoj od njih.

Hrvatska katolička misija Karlsruhe 

Više godina prije osnutka Hrvatske katoličke misije Karlsruhe u tom gradu i okolici pastoralno je djelovao vlč. Anton Kosina iz Ludwigshafena. Misija Karlsruhe utemeljena je 3. listopada 1970. dolaskom svećenika Krčke biskupije vlč. Ivana Plješe koji je župu vodio od 1970. do prestanka njezina samostalnog djelovanja i ujedinjenja u Hrvatsku katoličku misiju Mittelbaden 2005. Vlč. Plješe djelovao je i na području Pforzheima i Mosbacha. U misiji su kao pastoralni suradnici djelovali: sestra milosrdnica s. Danijela Juriša (1972. – 1992.) i Ivan Bošnjak (1992. – 2012.).

Hrvatska katolička misija Pforzheim-Bruchsal 

Do 1973. područje Hrvatske katoličke misije Pforzheim nalazilo se u sastavu Hrvatske katoličke misije Karlsruhe. Kako je na području Pforzheima, Brettena, Bruchsala i Philippsburga živjelo oko sedam tisuća Hrvata, Nadbiskupski ordinarijat iz Freiburga 10. rujna 1973. osnovao je Hrvatsku katoličku misiju Pforzheim-Bruchsal. Nju su u početku vodili svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije vlč. Stipe Dukić (1973. – 1979.) i vlč. Petar Kuran (1979. – 1983.), a nakon njih došli su svećenici Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca iz Zagreba: o. Ivo Nedić (1983. – 1988.), o. Mihael Rodić (1988. – 1991.), o. Niko Šošić (1991. – 1996.), o. Ivan Bolkovac (1996. – 2005.) te o. Ivo Nedić od 2005. do danas. Kao dušobrižnici u misiji su djelovali o. Mihael Rodić, o. Jozo Kajić, o. Stjepan Pasarić, o. Franjo Petrinjak i o. Vitomir Zečević. Kao pastoralni suradnik djelovao je Tomo Tadić (1979. – 1982.), a od 1982. do danas djeluje pastoralni referent Dominik Spajić.

Hrvatska katolička misija Gaggenau-Rastatt 

Svečanost primopredaje bivše Hrvatske katoličke misije Gaggenau-Rastatt sadašnjoj misiji Srednji Baden sa sjedištem u Karlsruheu i ispraćaj voditelja fra Miroslava Baruna, franjevca trećoredca, koji je u misiji djelovao 35 godina, bila je 1. srpnja 2007. u crkvi sv. Marije u Gaggenau. Najprije je osnovana 1971. Hrvatska katolička misija Baden-Baden, dok je na tom području djelovao fra Dane Milas (1966. – 1972.), član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. 

O. Milas godinu dana kasnije, 1972., otišao je u Berlin, a Nadbiskupski ordinarijat u Freiburgu imenovao je o. Baruna voditeljem Hrvatske katoličke misije Baden-Baden. Budući da je u Gaggenau bilo više Hrvata, sjedište misije iz Baden-Badena premješteno je u Gaggenau i tako je nastala Hrvatska katolička misija Gaggenau-Rastatt. Hrvati su se na misna slavlja na tom području okupljali u crkvi sv. Josipa i sv. Marije u Gaggenau, u crkvi Srca Isusova u Rastattu, u Stifts­kircheu i crkvi sv. Groba u Baden-Badenu, u crkvi sv. Petra i Pavla u Bühlu, u crkvi sv. Ivana u Ottersweieru, u crkvi sv. Fidelisa u Offenburgu, u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Kehlu te u crkvi sv. Petra i Pavla u Lahru. 

Na području nadbiskupije Freiburg djelovali su franjevci trećoreci: fra Jerko Runje, fra Ivan Badurina, fra Nikola Nižić, fra Božo Bugarija, fra Božo Rimac, fra Stjepan Mikulan, fra Alojzije Duvnjak, fra Josip Mazić i fra Miroslav Barun. 

Fra Miroslav Barun prije odlaska iz misije objavio je knjigu "Hrvatska katolička misija Gaggenau-Rastatt – Kronika (Sjećanja)". Misija je posebno u vrijeme Domovinskog rata bila aktivna na humanitarnom, ali i u drugom pogledu. Kao pastoralne suradnice djelovale su s. Vjera Posavec (milosrdnica) te školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita: s. Bonifacija Barun, s. Virgina Župić, s. Vitalija Križan, s. Rozarija Župić, s. Sebastijana Stanić, s. Damira Gelo, s. Viktorija Drmić, s. Vedrana Ivišić, s. Marija-Jelena Mijić, s. Ambrozija Ćaleta, s. Vinka Čovo, s. Ambrozija Ćaleta, s. Ljubica Bilobrk i s. Mariangela Todorić. 

Kao pastoralna suradnica u misiji je djelovala Ljiljana Palatinuš r. Vugrinec i Mato Grgić (na zamjeni). Neko je vrijeme kao socijalna radnica radila milosrdnica s. Josefina Cvetić (1972.). Fra Danijel Milas u nadbiskupiju Freiburg došao je 1966. i nastanio se u Villingenu. Godinu dana poslije iz praktičnih pastoralnih razloga prešao je u Offenburg, u kojem je ostao do 1970., kada prelazi u Baden-Baden. Do osnutka misije područje Offenburga bilo je u sastavu susjednih misija Freiburg i Baden-Baden.

Hrvatska katolička misija Offenburg 

Hrvatska katolička misija Offenburg osnovana je u siječnju 1974. Na području misije djelovali su fra Danijel Milas (1966. – 1972.), potom franjevci trećoreci fra Miroslav Barun (1972. – 1974.), fra Nikola Nižić (1974. – 1984.) i fra Ivan Badurina (1984. – 2005.). Hrvatska katolička misija Offenburg 1. rujna 2005. postala je sastavnicom Hrvatske katoličke misije Mittelbaden, a o. Badurina do 15. rujna 2006. u Offenburgu je obnašao službu dušobrižnika-kooperatora, nakon čega se vratio u domovinu. Kao pastoralne suradnice u misiji su djelovale s. Ljubica Bilobrk (1990. – 1992.) i s. Mariangela Todorić (1992. – 1994.).

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije