Vremeplov

U svijet nepismen i bez oca: 'Ipak, radujem se svakom dolasku u domovinu'

Matica
10.09.2018.
u 10:57

Unatoč svemu nije klonuo, nije se predao... Na noge je podigao trojicu sinova i kćer, a kao savjestan i marljiv radnik uvijek je bio cijenjen i poštovan

Tomas Tomljenovich iza sebe ima 50 godina iseljeničkog staža u Kanadi. Rodom je iz okolice Karlobaga, a u tih pola stoljeća samo četiri puta ostvarila mu se želja da posjeti svoj zavičaj. 

"Kad bi to ovisilo samo o mojoj želji, dolazio bih i četiri puta na godinu, ali nije moglo tako. Morao sam se zadovoljiti i tim rijetkim posjetima. Drago mi je što sam uvijek nailazio na sve veći napredak starog kraja. Mnogo toga se promijenilo, a neka mjesta i krajeve gotovo nije moguće prepoznati", rekao je Tomljenovich iz Thunder Baya u intervjuu za Maticu 1979. godine.

U Prvom svjetskom ratu naš sugovornik izgubio je oca i kao siroče iskusio mnoge gorčine života. Rodnu grudu napustio je nepismen pa se u stranom svijetu morao prihvatiti i najtežih poslova. 

Unatoč svemu nije klonuo, nije se predao... Na noge je podigao trojicu sinova i kćer, a kao savjestan i marljiv radnik uvijek je bio cijenjen i poštovan. Pronašao je vremena i za društvene aktivnosti te je od 1935. godine član Hrvatske bratske zajednice, Odsjeka 679 u Port Arthuru. 

U Zagrebu Tomas Tomljenovich ima brata, a ovdje je i njegov stari iseljenički prijatelj iz Kanade Božo Prpić. 

"Imam i drugih rođaka i prijatelja, zbog čega se radujem svakom dolasku u domovinu, da se ponovo vidimo, popričamo, obnovimo sjećanja i uspomene", zaključio je naš sugovornik.

 

N. G., 1979.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije