Aktivna Hrvatska katolička misija Bern

U Švicarskoj živi gotovo sto tisuća Hrvata i njihovih potomaka

Švicarska
Foto: VL BIH
1/7
10.08.2016.
u 11:00

Broj naših ljudi se ne povećava jer su tamošnje vlasti 1991. zabranile dolazak nove radne snage iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Samo oni koji se vjenčaju osobom sa švicarskim papirima mogu dobiti boravak

Kad kažemo Švicarska - odmah pomislimo na sat, čokoladu i političku neovisnost. 

To je zemlja koja se sastoji od 20 kantona i šest polukantona. Ima gotovo osam milijun stanovnika, a 25 posto su stranci. 

Kažu kako u Švicarskoj živi gotovo sto tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Većina ih je iz Bosne i Hercegovine, uglavnom s dobivenom državljanstvom. 

Uzorna zajednica

U Švicarskoj djeluje 12 hrvatskih katoličkih misija. Sjedišta su im u Zűrichu, Baselu, Berenu, St. Gallenu, Luzernu, Lausanne-Wallisu, Graubűndenu, Frauenenfeldu, Aarau, Zugu, Ticinu i Solothurnu. 

Pastoralnu skrb o našim vjernicima vode članovi Hercegovačke franjevačke provincije sa sjedištem u Mostaru. 

Iz razgovora s franjevcem Gojkom Zovkom, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Bernu, doznajemo kako među našim ljudima nema velikih problema kao što su droga, opijanja, razbojništva te da su Hrvati jedna od najboljih stranih etničkih skupina u toj zemlji.

Na prostoru njegove katoličke misije nekad je bilo osam tisuća Hrvata. Ista je smještena uz obale rijeke Aare i obuhvaća bernski kanton. Pastoralni centar je u Zähringenstrasse 40. To je mjesto raznih prigodnih priredbi, razgovora, sastanaka, proba pjevanja, učenja hrvatskog i stranih jezika... 

Oko 1400 obitelji živi u toj misiji, a svaka prijavljena prima "Movis" (Glasilo hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj). Svete mise slave se na šest mjesta. 

U misiji djeluju molitvene skupine koje svakog prvog petka imaju mogućnost za ispovijed i misu. Četvrtkom je moljenje krunice, a posljednji četvrtak u mjesecu je ispovijed, misa i klanjanje Presvetom. 

Pri misiji djeluje i grupa hagioterapije koja se sastaje svake subote u 18 sati. 

U župi se organiziraju prva pričest i krizma. Ove godine bilo je 28 prvopričesnika i 32 krizmanika. 

Misionaru Gojku na tečaju pomaže liječnica Nevenka Wyss-Glavočević, predstavnica hrvatskog konzulata. Mladima se govori o pravnim, medicinskim, pastoralnim i teološkim aspektima bračnog i obiteljskog života. U misiji se redovito održava vjeronauk za 20 skupina. 

Organiziranje liturgijskih slavlja i molitvenih susreta nemoguće je bez pjevača i sakristana. Veliki zbor, koji broji oko 30 članova, probe ima ponedjeljkom. Njega vodi maestra Nikolina Pinko-Beherns, a na orguljama sviraju Marina Miloš i Jasmina Tovilo. Oni koji su se odlučili za gitaru i flautu probe održavaju četvrtkom. 

Jednom mjesečno su mise za djecu i mlade. Dječji zbor nastupa svake posljednje nedjelju u mjesecu. U Thunu sviraju Wide Obradović i Ivo Leutar, a u Bielu Domagoj i Josip Milić. 

Misija svake godine organizira hodočašća u Einsiedeln, Rumeni list i Cromin. Povremeno odlaze i u ostala poznata svetišta, primjerice, Svetu zemlju, Lourdes, Fatimu, Padovu, Asiz i Rim. 

Svake posljednje nedjelje u srpnju tijekom godišnjih odmora franjevac Gojko organizira hodočašće u svetišta ili crkve u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Ove godine je prikupljana pomoć za Franjevački samostan Svetog Duha u Fojnici. Tom prigodom gvardijanu Miri Reloti predano je pet tisuća švicarski franaka. 

Tom prigodom članovi HKM Bern, koji su podrijetlom iz Fojnice, liječnica Nevenka Wyss-Glavočević i Ivo Miloš, darovali su dodatno još tri tisuće švicarskih franaka.

Inače, Ivo Miloš je uspješni gospodarstvenik koji je za uređenje područne crkve u Gojevićima darovao deset tisuća KM. Zatim je izgradio školu u Kongu u misiji franjevca Pere Čuića u vrijednosti od 20 tisuća američkih dolara.

Vjernici misije Bern bili su vrlo aktivni pomažući ljude u domovini, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, tijekom Domovinskog rata. Sada su prepoznatljivi po svojoj karitativnoj pomoći koja svake godine prelazi 50 tisuća švicarskih franaka. 

Komentara 1

IS
Iszrian
10:15 11.08.2016.

Barem je nekima od nas dobro, steta za vecinu u maticnoj drzavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije