Međunarodno značenje

U suzama dočekali 70. bal gradišćanskih Hrvata: Ispunila nam se životna želja

Hrvatski bal
Foto: Snježana Herek
1/13
26.01.2017.
u 09:31

Emotivni 18-minutni glazbeno-scenski projekt "70 godina Hrvatskog bala", izazvao je buru oduševljenja u publici, kao i dolazak gradišćanskih Hrvata u trećoj životnoj dobi koji su kao posebni gosti svjedočili o svojoj nazočnosti na prvom poslijeratnom Hrvatskom balu u Beču

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata u subotu je proslavio svoj 70. rođendan dojmljivom svečanošću u hotelu Park Schönbrunn, u nazočnosti više od tisuću gostiju i uzvanika iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke, Italije, Hrvatske, Rusije, Srbije i daleke Kanade.

Bal je jedna od najvažnijih godišnjih manifestacija gradišćanskih Hrvata kojima je, tijekom gotovo pet stoljeća u višejezičnom austrijskom prostoru, uspjelo sačuvati hrvatsku kulturu, jezik i identitet.

Koliko su na to ponosni, moglo se vidjeti i u sjajnom glazbeno-scenskom prikazu balskih događanja od prvog poslijeratnog bala 1948. godine do danas, koje je maestralno predstavio poznati austrijski glumac, gradišćanski Hrvat Georg Kusztrich, svečano otvorivši ovogodišnji jubilarni Bal "Hrvati meet Schönbrunn", s gradišćanskim Blue Danube orkestrom i Družicama te zagrebačkim Jazz orkestrom Sigija Feigla.

Taj izuzetno emotivni 18-minutni glazbeno-scenski projekt "70 godina Hrvatskog bala", izazvao je buru oduševljenja u publici, kao i dolazak gradišćanskih Hrvata u trećoj životnoj dobi koji su kao posebni gosti svjedočili o svojoj nazočnosti na prvom poslijeratnom Hrvatskom balu u Beču, primjerice Štefan Vlašić sa suprugom, Ilonka Fazekaš, Greta Karall...

Bilo je tu i debitanata starijih od 80 godina, poput bračnog para Ane i Andraša Ivančića, koji su suznih očiju ispričali kako su "sretni jer im se ispunila životna želja da dođu na hrvatsku balsku svečanost u Beč".

Kroz program su vodili Katarina i Filip Tyran, prvo predstavivši brojne ugledne goste iz političkog, diplomatskog, kulturnog i gospodarskog života Austrije i Hrvatske. 

Među njima su bili državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, savjetnik s posebnim položajem za hrvatske manjine u inozemstvu Milan Bošnjak, viša savjetnica Dubravka Severinski, hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković sa suradnicima te izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba Mirka Jozić.

S austrijske strane na balu je bio glavni tajnik austrijskog Ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove, veleposlanik Michael Linhart, zastupnik Narodne stranke (ÖVP) u austrijskom parlamentu i predsjednik Parlamentarne skupine za odnose Austrije s Hrvatskom Niki Berlaković, šef bečkog ÖVP-a Gernot Blümel te neki od austrijskih veleposlanika u raznim europskim zemljama, kao i veleposlanik Bosne i Hercegovine u Austriji Tomislav Leko, veleposlanik Srbije u Austriji Pero Janković i bivša austrijska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Andrea Ikić-Böhm. 

"Gradišćanski Hrvati, koji su stoljećima uspjeli sačuvati narodnu vlastitost, kulturu i materinski jezik, predstavljaju bogatstvo kako za austrijsku tako i za hrvatsku kulturu", rekao je državni tajnik Zvonko Milas, izrazivši oduševljenje balom kao manifestacijom zajedništva gradišćanskih i svih ostalih Hrvata. 

"Cijeli niz uglednika govore o međunarodnom značenju Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata koji je danas proslavio sedam desetljeća poslijeratnog postojanja", izjavila je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković. 

Posebno je istaknula veliku važnost 2017. godine koja je "Godina hrvatske kulture u Austriji", projekta kojem će svoj kulturni doprinos dati i gradišćanski Hrvati iz Beča i Gradišća.

"Hrvatsku i Austriju vežu uske povijesne, kulturne i prijateljske veze, a tome je potvrda i Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata", dodao je glavni tajnik austrijskog MVP-a, veleposlanik Linhart.

"Ovaj naš jubilej potvrda je da Hrvati u Beču imaju dugu balsku tradiciju, dulju i od nekih drugih poznatih bečkih balova", naglasio je glavni koordinator bala Petar Tyran najavivši nastavak tradicije prethodnih balova koja se temelji na četiri stupa: kulturi, diplomaciji, gospodarstvu i politici. 

Uime organizatora, Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva i Hrvatskog centra u Beču, zahvalio je svim gostima i uzvanicima na dolasku, a onima starije starosne dobi i njihovim nasljednicima na pomoći pri prikupljanju dokumentacijskog materijala iz proteklih 70 godina.  

U bogatom kulturno-zabavnom programu u tri dvorane naizmjence su nastupali Sigi Feigl & Jazz orkestar, Dixieland Band iz Bjelovara, Cimbalova kapela Petra Kuštara iz Bratislave, popularni Paxi s atraktivnom rumunjskom Hrvaticom i jazz-pjevačicom Christianom Uikizom, sastav Bruji iz Gradišća, mađarski tamburaški sastav Koprive, moliški Hrvati iz KroaTarantate tradicionalno zaduženi za kvadrilju, sastav Stalnost iz Čajte u Gradišću te DJ All Inclusive. 

Glavna glazbena atrakcija večeri bila je novosadski ženski sastav The Frajle koji je rasplesao sjajno raspoloženu publiku.

Ove godine prvi je put organizirana i tombola s bogatim i privlačnim nagradama. 

U ugodnom balskom ozračju plesalo se sve do ranih jutarnjih sati. 

Bal je tradicionalno završio gulaš-juhom, ovog puta jubilarnom, u Hrvatskom centru u Beču, uz brojne čestitare.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije