Toni Frlan

U New Yorku radio za 32 dolara tjedno: Posustaneš li, gotov si

Matica
09.12.2018.
u 21:36

U Ameriku je došao kao pomorac. Bio je drugi časnik palube na jednom našem brodu, a kao svakom mladom čovjeku i njemu se činilo da sa svojih dvadesetak godina može "okrenuti svijet tumbe"

Pomislio bi netko da su upravo mornari najglasniji među onima koji rogobore protiv mora. "Hvali more, drž' se kraja" česta je uzrečica ljudi koji su životom i radom vezani uz plava prostranstva, ali malo ih je koji tako i čine. A ako i čine, njihova iskonska ljubav prema moru ne prestaje, jer mornar je i na kopnu mornar...

Ni Toni Frlan nije izuzetak od ovog pravila. U Ameriku je došao kao pomorac. Bio je drugi časnik palube na jednom našem brodu, a kao svakom mladom čovjeku i njemu se činilo da sa svojih dvadesetak godina može "okrenuti svijet tumbe". Napustio je 1959. godine brod i odlučio okušati sreću u New Yorku. Dvadeset godina kasnije svoja iskustva ispričao je Matici iseljenika Hrvatske. Više nije plovio, ali more je i dalje ostalo dio njegova života, njegovih snova.

"Kad sam došao u New York, prvo sam s jednim prijateljem odlazio na jedrenje. Nisam moga' bez mora i to mi je pomoglo da nekako prebolim tu tugu. Sada sam već malo star za jedrenje, ali imam brod i skoro svake subote ili nedilje idem s društvom u ribe. Ulovimo čudo toga, ne možemo sve ni izist", rekao je Toni te 1979. godine.

Već na prvom koraku u novi život, njegovi ružičasti snovi sudarili su se s crno-bijelom stvarnošću višemilijunske metropole: dobio je posao u tvornici boja, za 32 dolara tjedno. Tješio se: bit će bolje. I bilo je, ali ni kasnije zaposlenje u nekom njujorškom uredu nije moglo zadovoljiti ambicije mladog pomorca. Digao je ruke od svega i otišao na – "konstrakšn".

"E, moj prijatelju, ne znate vi što znači u Americi raditi na građevinama. To je posal za divove, ne za ljude. Posustaneš li, gotov si. Drugi dan ne moraš više ni doći na posal. A izdržao sam tako puni 17 godina. To mi je bila teška, ali dobra škola".

Još dok je radio na građevinama, Toni Frlan počeo je graditi i temelje svoje buduće turističke agencije, poznate u New Yorku kao "Frlan Travel Service Inc." U početku, naravno, nije bilo nikakva zvučnog naziva, jer cijeli posao prodaje karata za putovanja u stari kraj obavljao je u svom stanu, i to u slobodnim popodnevnim satima. Ipak, uz malo sreće i puno truda i napora, bivši mornar iz Prvića kod Šibenika na kraju je ostvario makar dio svog američkog sna: osamostalio se i vlastitim "biznisom" osigurao egzistenciju sebi i svojoj obitelji.

Toni je posjetio stari kraj 1979. godine. Došao je nakratko, poslom, a nekoliko dana osvježilo ga je, priznao je, bar za idućih stotinu.

"Iako smo moja obitelj i ja već pomalo pustili korijene u New Yorku, teško je i zamisliti da prekinemo sve niti koje nas vežu sa zavičajem i domovinom. Siguran sam da to osjećaju i drugi iseljenici. Zato naš svijet u Americi raduju dobri odnosi između SAD-a i zavičaja".

U to vrijeme u New Yorku živio je veliki broj iseljenika iz starog kraja, od kojih samo u Astoriji, Queensu i okolnim četvrtima više od 40 tisuća. To je vjerojatno i najbrojnija naša njujorška kolonija. Nekoć je to bio West Side i Manhattan, u vrijeme kad su naši sunarodnjaci u New Yorku radili uglavnom kao lučki radnici i mornari.

Sedamdesetih se ta slika bitno izmijenila. Kako su se pomicali s periferije američkog društva, tako su i napuštali i periferije gradova, naseljavali se u novijim četvrtima. U New Yorku tada možda više nije bilo udruženja naših dokera, ali zato su postojala udruženja liječnika, slikara itd. Pojedinci su stekli i vrlo istaknute položaje.Tako je Bogdan Demić bio profesor na Sveučilištu Columbia.

"Treba ipak reći", nastavlja svoju priču Toni Frlan, "da su naši iseljenici u New Yorku zadržali uglavnom stari, tradicionalni način okupljanja u male, zavičajne klubove i društva. Tako u New Yorku ima nekoliko stotina Zablaćana, iz šibenske okolice, pa su osnovali svoj klub. Imaju čak nogometni klub 'Polet', vrlo agilan i dobar. Postoji klub Istrana, Primoraca i niz drugih".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije