Podaci Granične policije

U BiH zabilježen veliki povratak dijaspore – ali na groblja

Sanjin Strukić/PIXSELL
15.02.2019.
u 09:51

Ipak, najviše prijevoza posmrtnih ostataka iz inozemstva u BiH zabilježeno je iz Hrvatske, i to čak 994, dok ih je iz Srbije bilo 425

Kada su se 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća građani s ovih prostora, uglavnom muškarci, iseljavali u Njemačku ili druge zemlje današnje Europske unije, odlazili su s namjerom da u tuđini provedu nekoliko godina, zarade nešto novca te se vrate na svoje ognjište i tu dočekaju starost.

Privremeni rad oduljio se na 20-ak godina. Potom je stigao rat, koji je u dosta slučajeva kumovao tome da se "gastarbajterima" pridruže i njihove žene i djeca, a san o starosti na rodnoj grudi za većinu je ostao nedosanjan. 

Podaci Granične policije 

Ipak, većina pripadnika prvog naraštaja gastarbajtera i doseljenika u Njemačku, Austriju i ostale europske, ali i prekooceanske zemlje, želi biti pokopana u domovini. Rijetko je razlog novac i cijene pokopa i grobnih mjesta u inozemstvu. Obično je riječ o obitelji koja je ostala u rodnom mjestu, ali najčešće je u pitanju nostalgija za rodnom grudom. 

Da ovdje nije riječ o malom broju onih koji smiraj žele naći tamo odakle su potekli, govore i podaci Granične policije BiH. Naime, u 2018. godini Granična policija BiH evidentirala je 3720 slučajeva prijevoza posmrtnih ostataka preko graničnih prijelaza u BiH, od čega 332 na izlasku i 3388 na ulasku u BiH. Dakle, 3388 je bh. državljana koji su preminuli u zemljama gdje su bili na privremenom radu. 

Istina, tu je vjerojatno jedan broj onih koji su preminuli ili poginuli na nekom putovanju u inozemstvo, dok je većina njih, umjesto koju godinu, život provela u tuđini. U samom vrhu po broju posmrtnih ostataka prevezenih u BiH prošle godine bila je Njemačka, odakle je prevezeno njih čak 559, te Austrija – 289. 

Komplicirana procedura 

Prošle godine dovezena su i 82 tijela osoba koje su preminule u Australiji, 57 u SAD-u te 33 iz Kanade. Bilo je i onih koji su preminuli čak u Kini, odakle je dopremljeno jedno tijelo. Prijevoz posmrtnih ostataka evidentiran je i iz Egipta, UAE, Kazahstana, Libije.

Ipak, najviše prijevoza posmrtnih ostataka iz inozemstva u BiH zabilježeno je iz Hrvatske, i to čak 994, dok ih je iz Srbije bilo 425. Dakle, bh. državljani koji žive diljem svijeta većinom donesu odluku da, kada umru, budu pokopani u svojoj domovini, a neki od njih još za života plaćaju i članarinu u nekim od pogrebnih društava u BiH kako bi izbjegli da troškovi pokopa ostanu nekom na teret. 

A troškovi u ovom slučaju nisu mali. Dokumentaciju može prikupiti obitelj ili to može prepustiti pogrebnom društvu koje će obavljati prijevoz. 

"Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave propisano je da se granične provjere prilikom prijenosa posmrtnih ostataka, odnosno tijela ili urne, obavljaju uvidom u sprovodnicu izdanu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH ili uvidom u sprovodnicu izdanu u stranim akreditiranim ili nerezidentnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH. Za prijevoz posmrtnih ostataka, odnosno tijela ili urne, preko državne granice BiH potrebna je sprovodnica", rekla nam je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković. 

Da biste dobili sprovodnicu, u našim veleposlanstvima potrebno je dostaviti putnu ispravu umrle osobe ili dokaz da je preminula osoba imala bh. državljanstvo, izvod iz matične knjige umrlih, dokument za umrle, potvrdu liječnika mrtvozornika o uzroku smrti, potvrdu o osiguranom grobnom mjestu te podatke o tvrtki koja će obavljati prijevoz (podaci o vozilu, vozaču i mjestu prelaska granice u BiH).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije